Właściwości mięty

fsderewww

Właściwości mięty

Mięta - wyjątkowo aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje głownie w Europie, Azji i Afryce. Możemy wyróżnić około 40 gatunków. Najpopularniejszym z nich jest mięta pieprzowa.  I właśnie na tej dzisiaj się skupimy. Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości, które są naprawdę zaskakujące. Dla większości z Nas znana jest tylko z mocnego zapachu oraz smaku. Dzisiaj pod ” lupę ” weźmiemy jej właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz zastosowanie.

Właściwości lecznicze mięty:

  • Liście mięty pieprzowej pobudzają trawienie i powodują zwiększone wydzielanie żółci – poprawiają pracę żołądka,
  • Posiada właściwości uspokajające,
  • Pomaga zwalczać bezsenność,
  • Zwalcza migrenę i nerwobóle,
  • Zwalcza zmęczenie i poprawia humor,
  • Posiada właściwości rozkurczowe ( polecana podczas bolesnych miesiączek ),
  • Zwalcza mdłości ( polecana Kobietom w ciąży )
  • Zwalcza wzdęcia,
  • Udrażnia drogi oddechowe,
  • Posiada właściwości dezynfekujące,
  • Likwiduje kolkę ,
  • Posiada  właściwości wiatro- i moczopędne, dzięki którym Nasz organizm zostaje oczyszczony z toksyn,
  • Łagodzi objawy oraz schorzenia osób chorych na Zespół jelita drażliwego,
  • Poprawia apetyt,
  • Pomaga się pozbyć zgagi,
  • Zwalcza bakterie,
  • Działa wykrztuśnie,
  • Przynosi ulgę przy nieżytach oskrzeli i gardła,

Wykorzystanie mięty w kosmetyce:

  • Wywar z mięty może być stosowany przy owrzodzeniach lub obrzękach skórnych,
  • Parówki z mięty oczyszczają pory, walczą z trądzikiem i innymi niedoskonałościami,
  • Mięta w kremach i maseczkach  pozytywnie wpływa na  skórę twarzy w stanach zapalnych.
  • Używana jest w dezodorantach i antyperspirantach – wspomaga walkę z nadmiernym poceniem się,
  • Używana jet w antyperspirantach do stóp oraz kremach, które mają działanie przeciwgrzybiczne i dezynfekujące,
  • Wykorzystywana w produkcji pasty do zębów i płynów do płukania ust. Dzięki niej mamy świeży oddech,

Wykorzystanie mięty w kuchni:

  • Do wszelkiego rodzajów mięs ,
  • Gorących sosów,
  • Zimnych przekąsek takich jak np: kanapki,
  • Do ryb,
  • Sałatek i dipów,
  • Do deserów (czekolada, lody, owoce)
  •  Napojów (gorąca herbatka, zimna lemoniada czy alkoholowy likier).

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam zapach mięty i najlepiej smakuje mi ona w postaci zwykłych, świeżych, zaparzonych listów mięty w wodzie. Idealne ochładza w ciepłe dni. Niestety o takich możemy na razie pomarzyć ….

A Wy lubicie mięte? Do czego ją stosujecie? A może hodujecie w domu na parapecie?:)

mieta

Pozdrawiam,

Dominika

 

2 Thoughts on “Właściwości mięty

  1. Nemezis on 16 listopada 2013 at 11:15 said:

    Ostatnio zaopatrzyłam się w doniczkę z miętą i nie wyobrażam sobie herbaty bez niej! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation