Tani produkt spożywczy z górnej półki, który zadba o Twoją figurę.

13
Before and after a diet woman

Zacznę od krótkiej zagadki. Sklepowe lodówki są nimi wypełnione po brzegi, możemy tam znaleźć naturalne, owocowe, czy greckie???…. Oczywiście chodzi o jogurty. To nic innego jak napój wyprodukowany z mleka z dodatkiem proszku mlecznego i czystych kultur bakterii z grupy Lactobacillus i Streptococcus. Nie należy bać się tych małych stworków, działają pozytywnie na nasz organizm, szczególnie gdy dotykają nas zatrucia pokarmowe, głównie biegunka, w tym biegunka podróżnych, ale także podczas długotrwałego stresu, czy przy stosowaniu doustnej antykoncepcji. Poza tym bakterie te poprawiają trawienie tłuszczów i białek, zwiększają wchłanianie fosforu, wapnia i witamin z grupy B, a także wspomagają nasz układ odpornościowy. Bez wątpienia jedzenie jogurtów wpływa prozdrowotnie na nasz organizm. A zatem jaki wybrać???

Chciałabym omówić trzy typy, już na wstępie wspomniane, mianowicie: naturalny, owocowy i grecki.

Jogurt naturalny – w składzie powinien mieć tylko mleko, ewentualnie mleko w proszku (jednak lepiej wybrać bez), białka mleka i żywe kultury bakterii. Wartość kaloryczna takiego produktu zwykle nie przekracza 70 kcal, niektóre firmy dodatkowo wprowadzają do swoich wyrobów wapń, który wzmacnia kości.

Jogurt owocowy – chociaż bardziej prawidłowo używać nazwy jogurt o smaku….. owocowym. To, że jest o smaku owocowym, to nie znaczy, że kiedykolwiek miał jakąkolwiek styczność z owocem. Często ma górę aromatów, barwników i niestety cukru. Przykładowy jogurt o smaku owocowym w swoim składzie ma mleko, serwatkę, wodę, cukier, owoc (2%!!!!), skrobię modyfikowaną, aromaty, koncentraty, barwniki i gdzieś tam na końcu składu żywe kultury bakterii jogurtowych. Co do wartości odżywczej, ma o 30 kalorii więcej od jogurtu naturalnego, a do tego 3 razy mniej białka, za to 3 razy więcej węglowodanów (w postaci cukrów prostych).

Jogurt grecki – w wykazie składników nie różni się od jogurtu naturalnego, tutaj diabeł tkwi w proporcjach poszczególnych składników. Ma aż dwa razy więcej kalorii niż standardowy jogurt naturalny, co jest spowodowane 4-krotnie większą zawartością tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych,  posiada także więcej węglowodanów, ale mniej białka niż jego naturalny sąsiad ze sklepowej półki.

Jak już zdążyłaś zauważyć jogurt naturalny będzie najlepszym wyborem. Jeśli nie odpowiada Ci jego smak, nie wątpię, że wolisz smakowe  Spróbuj dodać do niego płatki owsiane, świeże lub suszone owoce (moja mama dodaje granolę i musy owocowe z własnej spiżarni – połączenie jest przepyszne), dzięki temu masz pewność, że to co jesz jest to zdrowe i na pewno Ci nie zaszkodzi, ani w zdrowiu, ani w wyglądzie sylwetki. Na koniec chciałam jeszcze wspomnieć, że sam w sobie jogurt możesz przygotować w domu samodzielnie. Wystarczy do podgrzanego mleka dodać tzw. starter, czyli kultury bakterii, wymieszać i poczekać  Smacznego!!!

A jaki Ty masz sposób na danie/deser/przekąskę z jogurtem w roli głównej??? Dodajesz mϋsli, owoce, dżemy, a może zajadasz się jogurtem naturalnym. Czekam na Wasze pomysły. Koniecznie napiszcie jaki Wy wybieracie jogurt w trakcie zakupów.

Pozdrawiam,

Dominika

*** Wpis powstał dzięki współpracy ze studentką dietetyki Darią B. ***

13 KOMENTARZE

  1. Jogurty jem nawet 4 razy w tygodniu ponieważ są idealne na II śniadanie lub podwieczorek. Przeważnie daje słonecznik, pestki dyni i owoce suszone np żurawinę. Polecam gorąco 🙂

  2. A ja dodaję łyżkę pesto oraz pestki dyni i słonecznika.
    Alternatywnie można dodać same pestki, czy kapary, tak na słono.
    Tyle, że zwykle do greckiego, albo greckiego „lekkiego”, spróbuję z naturalnym po prostu.

  3. Moje śniadanie często składa się właśnie z jogurtu (muszę szukać tych bez laktozy, bo niestety mój organizm sobie z nią nie radzi), otręby, chia, słonecznik, kilka pestek dyni i albo garstka świeżych owoców albo 3-4 suszone śliwki 🙂 zdaje egzamin doskonale!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here