Szybkie i pyszne pierniki – przepis na pierniki dla zabieganych

11
table view of making gingerbread man cookies

Nie skłamię, kiedy napiszę Wam „Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta”. Rok temu o tej porze miałam już wysprzątanie mieszkanie, pierniki były w puszce od kilku dni, a ja odliczałam dni do porodu. Rok temu wszystko wydawało się łatwiejsze 😀 . Teraz przy dziecku ciężko jest o perfekcję, ale pierniki są! Właśnie skończyłam je piec. Nie przepadam za lukrem, więc połowę ozdobię czekoladę, a reszt będzie bez czekolady. 🙂

Dzielę się z Wami przepisem na najlepsze i najszybsze pierniki! Ich przygotowanie wcale nie jest pracochłonne. Jeżeli jeszcze nie macie przygotowanych pierniczków na święta, zarezerwujcie sobie około godziny na przygotowanie ciasta, pieczenie i wałkowanie, a ozdabianie zostawcie innym domownikom domu, zwłaszcza dzieciom, które będą miały niesamowitą z tego frajdę.

Składniki (ilość na dwie blachy – tyle jesteśmy w stanie zjeść przez Święta) oczywiście możecie zwiększyć ilość składników i przygotować np. 4 blachy, 6 blach itp.

  • miód lipowy – 50 ml ( 1/4 szklanki 200 ml)
  • 80 gramów prawdziwego masła bez barwników! Masło powinno być białe, a nie żółte
  • pół szklanki o pojemności 200 ml cukru pudru
  • 2 i pół szklanki o pojemności 200 ml mąki pszennej,
  • duże jajko
  • jedno białko z jajka (do smarowania pierników)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki przyprawy do pierników,
  • duża łyżka kakao

DSC_0752

Sposób przygotowania:

Podgrzej masło z miodem. Zostaw do przestudzenia. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier puder, mąka, przyprawa, proszek do pieczenia, kakao. Dodaj do tego jajko i przestudzony miód z masłem. Moim zdaniem najlepiej wyrabiać ciasto w rękach. Jeżeli nie masz tyle siły, możesz poprosić o pomoc pana domu bądź skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ciasto rozwałkuj dość cienko. Jeżeli przykleja się ciasto, posyp stolnicę mąką. Wytnij dowolne kształty z foremek. i ułóż na blaszce. Jeżeli chcesz, żeby pierniki po upieczeniu nie miały mętnego koloru, posmaruj je białkiem. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni (góra,dół). Pierniczki piecz na papierze do pieczenia przez około 10 minut. Zostaw do przestygnięcia. Jeżeli chodzi o dekorowanie, wszystko zostawiam Tobie. Od Ciebie zależy jak będą wyglądały i kiedy to zrobisz.

DSC_0770

Te pierniki są naprawdę przepyszne! Nie zdarzyło mi się, żeby były twarde! Są miękkie, ciemne, moim zdaniem idealne! Zawsze korzystam z tego jednego przepisu i za każdym razem są tak samo pyszne. Jeżeli zdarzy się Wam, że pierniczki będą twarde (uzależnione jest to od miodu), włóżcie do puszki kawałek jabłka i wymieniajcie je co 2 dni. Zobaczycie, że dzięki temu trikowi będą jeszcze smaczniejsze i nie połamiecie sobie na nich zębów.

Dajcie znać kiedy Wy pieczecie pierniki i czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy? Gdyby któraś z Was byłaby taka dobra i podzieliła się ze mną przepisem na ciasteczka maślane i ciasteczka korzenne, to byłabym bardzo wdzięczna.

Pewnie w tym roku moje mieszkanie nie będzie wyglądało tak perfekcyjnie jak rok temu. Nie będzie w nim takiej pięknej choinki. Ale mam coś znacznie cenniejszego! Małego zbója na którego czekałam rok temu w Święta! Małego zbója, który z chęcią wdrapałby się na choinkę i na dopiero co umytej podłodze rozgniecie kawałek bułki. 🙂 Życzę Wam spokojnych przygotowań do Świąt! 🙂 

15554999_699940866839071_1854148180_n

Pozdrawiam,

Dominika

*** przepis lekko zmodyfikowany ze strony mojewypieki,com ***

11 KOMENTARZE

      • Przepyszne, wyszły super 🙂 słodkie ale bez przesady, pachnące 🙂 ja już sporo zjadłam, mój ukochany też się dorwał (musiałam zabrał mu miskę, żeby coś zostało), zaniosłam też trochę do pracy – też się zachwycają i do kilku osób przesłałam link do Twojej strony bo były ciekawe przepisu 🙂
        Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  1. Na pewno skorzystam z przepisu, ale nie mam miodu lipowego, więc dam inny, tylko który? (spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy)… Ja lubię jak pierniczki chrupią, więc nie stosuję triku z jabłkiem, bo to odbiera również trochę smaku, ale mama tak robi. Fajnie, że napisałaś pojemność Twojej szklanki, bo zazwyczaj jest to 250 ml.

    • Myślę, że tutaj pełna dowolność. Najważniejsze, żeby był płynny. Także jak masz taki twardy, to rozpuść go 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here