wtorek, 16 kwietnia, 2024
Strona głównaCiekawostkiŚniadanie białkowo-tłuszczowe - Czy naprawdę warto je jeść?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – Czy naprawdę warto je jeść?

Większości z Was zdrowe śniadanie kojarzy się ze śniadaniowymi koktajlami, pożywaną owsianką, omlecikami czy bananowymi plackami. Prawda jest taka, że śniadanie może być wysoko-tłuszczowe i białkowe. Niekoniecznie zasługuje wtedy na miano tego “niezdrowego.” Z resztą przeczytajcie wpis do końca i przekonajcie się same.

Na moim śniadaniowym talerzu coraz częściej gości posiłek białkowo-tłuszczowy. Dlaczego przerzucam się na taki rodzaj śniadania? Przede wszystkim dlatego, że białkowo-tłuszczowe śniadanie wpływa w lepszym stopniu na łaknienie, daje uczucie sytości i podkręca metabolizm. Dodatkowym atutem jest to że mój narzeczony z chęcią zjada ze mną takie śniadanie, a do zjedzenia wspólnie owsianki nie było możliwości, żeby go namówić (oczywiście potraktujcie to z przymrużeniem oka).

DODATKOWE ZALETY TAKIEGO ŚNIADANIA:

  • spowalnia wzrost cukru we krwi oraz jego spadek, co ma wpływ na zmniejszenie napadów głodu
  • polecane jest osobom przemęczonym, prowadzący stresujący tryb życia
  • redukuje tkankę tłuszczową
  • miłe urozmaicenie posiłków śniadaniowych

Produkty, które wykorzystywane są głównie przy śniadaniu białkowo-tłuszczowym:

  • jajka – PRZEDE WSZYSTKIM
  • awokado – IDEALNIE NADAJE SIĘ JAKO DODATEK DO TAKEIGO ŚNIADANIA
  • tłuste ryby
  • mięso (oczywiście dobre gatunkowo z wysoką zawartością białka)
  • rożnego rodzaju oleje rolinne
  • ziarna słonecznika, ziarna dyni, orzechy
  • chleb czystozairnisty

UWAGA!!! Produkty użyte do śniadania białkow-tłuszczowego powinny być dobrej jakości! Jeżeli skusicie się na smażony boczek, niech on będzie naprawdę dobrego pochodzenia.

Dziewczyny pamiętajcie, że nie ma diety idealnej dla każdego! To co dla mnie jest  dobre, dla wielu z Was może okazać się czymś złym. To Wy znacie najlepiej swój organizm i to Wy jesteście w stanie stwierdzić co najbardziej Wam służy. Warto jest wypróbować śniadania białkowo-tłuszczowego. Myślę, że u wielu z Was sprawdzi się ono idealnie. Jeżeli będzie odwrotnie, wróćcie po prostu do swoich nawyków.

Nie ma na razie żadnych badań potwierdzających przewagę takiego śniadania nad śniadaniem węglowodanowym. Same musicie sprawdzić czy u Was zadziała ono znacznie lepiej na organizm. W moim przypadku właśnie tak jest.

Jestem ciekawa jak wygląda Wasze śniadanie – co najczęściej jecie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia? Napiszcie w komentarzu. Zróbmy taki mały “przegląd” przykładowych propozycji śniadaniowych.

PS: Jeżeli jesteście zainteresowane przepisami na śniadania B/T, dajcie znać. Jeżeli będą chętne osoby, to z chęcią takie przygotuje.

Pozdrawiam,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

15 KOMENTARZE

  1. Kiedyś każdego dnia na śniadanie jadłam mleko z płatkami czekoladowymi.. potem gdy zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem zrezygnowałam z tego, dodatkowym minusem takiego śniadania było to, że szybko stawałam się głodna. Teraz w zależności od tego ile mam czasu jem 3 rodzaje śniadań:
    1. jajecznica na boczku/szynce + pomidor, często też do takiej jajecznicy dorzucam jarmuż
    2. jajko sadzone bez tłuszczu + kromka chleba żytniego
    3. kanapki z chleba żytniego z szynka/serem kozim + pomidor +kiełki
    Zauważyłam jednak że po zjedzeniu śniadania w wersji 1 lub 2 później odczuwam głód i jest on mniej intensywny, niż w przypadku kanapek. W przypadku jajecznicy na boczku/szynce polecam zmniejszenie ilości tłuszczu który sie ‘wytapia’, ponieważ u niektórych osób może takie śniadanie okazać się “za ciężkie”. Pozdrowionka 😉

  2. Sprawdziłam rownież na sobie i jestem zachwycona. W ciagu dnia odczuwam znacznie mniejszy glod, nie mam ochoty na podjadanie i jem mniej wieczorem, co korzystnie wpływa na sylwetkę 🙂
    Najcześciej to wariacje na temat jajecznicy.
    Od niedawna jestem całkowita fanka boczku, ktory w połączeniu z jajkiem daje nieziemskie połączenie !

    • Polecam DDP dietę dobrych produktów Ewy bednarczyk-Witoszek. 1. Unikamy produktów mlecznych i zbożowych 2. Unikamy mieszania białek w ciągu dnia ( czyli albo dzień z jajkami, albo dzień z wieprzowiną itp. ) 3. Ograniczamy owoce. Każda dieta cukro-genna powoduje szybsze starzenie. Osobiście jestem na podobnej diecie paleo

  3. Czy mozna prosic o jakies przykladowe przepisy na takie sniadania? Do pracy robie sobie i mężowi owsianke, aczkolwiek pare razy zauwazylam ze jajkami potrafie najesc sie na ladne pare godzin… problem polega na tym ze jajek samych jako takich nie lubie (jestem je w stanie zjesc max w jajecznicy albo pascie jajecznej ale nie mam pomyslu jak ja zrobic bez majonezu….. 🙁 ) takze bede wdzieczna za jakas inspiracje;)

  4. Śniadanie BT. Byłam na wygranej diecie przez prawie miesiąc i mimo że waga trochę drgnęła, to czułam się ociężała i napuchnięta. Winię dużo węgli w posiłkach z samego rana :/ Niestety, ale jak wróciłam do śniadań BT, to od razu wszystko przeszło. No i nie robię się głodna po godzinie 😀

  5. Moje dzisiejsze śniadanie to koktajl z truskawek, banana, łyżki masła orzechowego, 30g białka bananowego, łyżeczki spiruliny i bardzo małej ilości mleka bez laktozy dla rozrzedzenia całości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular