wtorek, 16 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyKolacjaPrzepisy na zdrową pastę kanapkową

Przepisy na zdrową pastę kanapkową

Świeże, chrupiące pieczywo, posmarowane domową, zdrową pastą kanapkową, a do tego szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy i bliska osoba przy boku. Moim zdaniem połączenie idealne, prawda? W dzisiejszym poście chciałabym podzielić się z Wami swoimi przepisami na zdrową pastę kanapkową, którą możecie przygotować sami i zaskoczyć swoich bliskich miłym urozmaiceniem najważniejszego posiłku dnia lub kolacji.

1) Pasta z awokado ( inaczej nazywana guacamole ) 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny ( dodajemy po to, żeby pasta nie sczerniała )

Sposób przygotowania:

  •  Najpierw zajmujemy się awokado. Jeżeli nie wiecie jak wydobyć z niego miąższ, zastosujcie się do porad przedstawionych na obrazku.
źródło: www.foodshouldtastegood.com
źródło: www.foodshouldtastegood.com
  • Skrop awokado sokiem z cytryny.
  • Dodaj zgnieciony ząbek czosnku i przyprawy.
  • Całość zgnieć widelcem lub zblenduj ( jeżeli wolicie gładką pastę bez grudek ).
  • Posmaruj nią świeże, chrupiące pieczywo i delektujcie się jej smakiem:).

2) Pasta jajeczna z porem

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • nieduży kawałek pora
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka pokrój w drobną kosteczkę.
  • Por pokrój w cienkie, krótkie paseczki.
  • Wymieszaj delikatnie jajka z porem, jogurtem i przypraw do smaku
  • Schłodź pastę w lodówce.

3) Pasta z tuńczykiem i twarogiem

Składniki:

  • 125 gramów  twarogu w kostce ( ja wybieram zawsze półtłusty do pasty )
  • 100 gramów tuńczyka w puszce
  • ugotowane jajko
  • cebula ( ilość według gustu )
  • odrobina jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę,
  • To samo zrób z cebulą
  • Ser twarogowy zgnieć widelcem w misce.
  • Dodaj do niego tuńczyka, cebulę, jajka oraz odrobinę jogurtu naturalnego.
  • Całość delikatnie wymieszaj i przypraw według gustu

4) Pasta z makreli wędzonej i twarogu

Składniki:
  • 1 mała makrela wędzona
  • 250g twarogu ( ja wybieram półtłusty do past )
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • można dodać drobno posiekaną cebulę

Sposób przygotowania:

  • Obierz makrelę.
  • Przełóż ją do miski. Dodaj twaróg i wszystkie składniki, które zamierzasz do niej dodać.
  • Wszystko ugnieć widelcem i przypraw do smaku.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.

5) Pasta pomidorowa

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku,
  • pół kostki twarogu,
  •  sól, pieprz
  •  kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

  • Sparz pomidory, obierz ze skóry i zmiksuj blenderem.
  • Twarożek przełóż do miseczki i zmieszaj go ze zmiksowanymi pomidorami.
  • Dodaj bazylię, czosnek i przypraw do smaku.
  • Całość rozgnieć widelcem ( jeżeli wolisz gładką pastę użyj do tego blendera ).
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.

Nie wiem jak Wy, ale ja UWIELBIAM różnego rodzaju zdrowe pasty, Każdy z przepisów, które Wam podałam jest łatwy, szybki w przygotowaniu i na pewno nie będziecie miały problemu z dostępnością użytych do ich przygotowania produktów. Będzie mi bardzo miło jak Wy również podzielicie się ze mną swoimi przepisami na domowe pasty kanapkowe. Na pewno znajdę wśród Waszych pomysłów taką, której jeszcze nie miała okazji wypróbować i z chęcią ją przetestuję. Może macie sprawdzony przepis na pastę łososiową bez dodatku majonezu?:) Jeżeli tak, zostawcie mi przepis w komentarzu.

Posty o podobnej tematyce:

5 pomysłów na omlet śniadaniowy – klik

Owsianka na 6 sposobów – klik

5 przepisów na koktajl białkowy – klik

Pozdrawiam,

Domnika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

31 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam guacamole ale resztę na pewno wypróbuję 😀

    Zmień sobie na początku wpisu ten ,,duet”, bo nie pasuje tam :p

  2. Właśnie zrobiłam pastę jajeczną i wyszła rewelacyjna 😀
    Zawsze robiłam z majonezem i szczypiorkiem ale wiadomo ile to kalorii 😉
    Teraz już wiem że wersja light z majonezem jest tak samo dobra.
    POLECAM

  3. Pastą z awokado poczęstowała mnie kiedyś koleżanka – zachwyciła mnie totalnie. Ostatnio przechodząc obok pięknych dojrzałych awokado przypomniałam sobie o niej, ale nie mogłam przypomnieć sobie proporcji. Ty mi przypomniałaś 🙂 Coś mi się zdaje, że będę musiała spróbować…martwi mnie jedynie jej kaloryczność 😉
    Co do samo robionych past to ja jeszcze robię pastę jajeczną oraz z tuńczykiem 🙂 Teraz jednak nie świruję, bo właśnie kaloryczność tych majonezowych past troszeczkę mija się z celem przy redukcji wagi…szczególnie, że ciężko tak naprawdę dobrze ją przeliczyć 😉

    • Dlatego ja w ogóle nie dodaję do takich past majonezu. A kaloryczność pasty awokado jest warta swoich właściwości! 🙂

  4. Uwielbiam pastę z awokado, ja dodaję odrobinę musztardy i czasem jogurtu naturalnego:-) pod którym postem mogłabym zapytać o radę ćwiczeniowo- odżywczą?

  5. ja ostatnio robiłam pastę z jajek i tuńczyka ze szczypiorkiem z odrobiną keczupu. Dla mnie smakowało wyśmienicie 😉

  6. Jeżeli chodzi o pastę z tuńczykiem to uwielbiam połączenie tuńczyka i fety. Dwa składniki a pasta przepyszna :-). Polecam serdecznie

  7. Jeżeli chodzi o pastę z tuńczykiem to uwielbiam połączenie tuńczyka i fety. Dwa składniki a pasta przepyszna :-). Polecam serdecznie

  8. Dobra pasta jest jeszcze z:
    – tuńczyk
    – ogórek koszony 2x
    – pół małej cebuli
    – 2 jajka
    – jogurt naturalny (można dodać łyżeczkę majonezu)
    – pieprz i sól

    Bardzo podobna do pasty nr. 3 🙂

  9. Zaczerpnęłam od Ciebie mnóstwo inspiracji więc podzielę się swoją “pastą” : twaróg półtłusty (kostka), jogurt naturalny (wlewac powoli by pasta nie była zbyt rzadka), jajko na twardo (najlepiej starte na tarce), szczypiorek, mały ogórek pokrojony w kostke, parę rzodkiewek, sól i pieprz. Wersja twarożku robionego przez moją mamę ale znacznie odchudzonego przeze mnie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Ja też jadam czasem podobne pasty, np. te z tuńczykiem lub makrela. Nie dodaję do nich cebuli, a do tej z tunczykiem nie dodaję tez jajka 🙂 Obie proste i obie bardzo smaczne! Do tej z makreli czasem dodaję ketchupu (Pudliszki) – równie pyszna wersja! Najbardziej popularną jest chyba jeszcze pasta-twarozek z rzodkiewką i szczypiorkiem 🙂

  11. Czy jakbym zrobiła owsianke z kakao wieczorem i wstawila do lodówki na noc rano byłaby tak samo dobra? 🙂 a ile mleka najlepiej na jedną porcję dać?

  12. Polecam pastę z ciecierzycy 😉 ugotowana, zblenderowana z przyprawami- ja daję chilli, mielony kminek i bazylię. Polecam szczególnie osobom, które jak ja, nie jedzą mięsa 😉
    podobnie- pasta z fasoli, dodaję te same przyprawy. Można dodać odrobinę oliwy (do obu), aby konsynstencja była lepsza, ale mi odpowiada bez tego.

  13. A ile w lodówce może stać pasta z avocado? Chciałabym ją brać do szkolnych kanapek i zastanawiam się jak to będzie z jej żywotnością 😉

  14. świetne przepisy 🙂 szybciutko kopiuję do mojego zeszytu z przepisami 🙂 REWELACJA!!! jutro zrobię pastę jajeczną mniam mniam mniam 🙂

  15. Ja robię pyszną zdrową pastę z awokado czosnku tuńczyka i soczewicy… Jest obłędna – a robię ją tak- Obrane awokado ( czekam aż jest miękkie) blenduje z ząbkiem czosnku i połową puszki soczewicy . Do gładkiej zbeldowanej już masy dodaję puszkę tuńczyka ( w wodzie) odlewając wodę na sitku. Wszystko razem mieszam i przyprawiam pieprzem i ziołami ( czasem dodaje pikantną papryczkę)… Pycha !!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular