Przepisy na desery z wykorzystaniem nasion chia

35

Zdrowa żywność w dzisiejszych czasach jest bardzo łatwo dostępna. Tak naprawdę w każdym supermarkecie spotkamy regał z super żywnością. Jej ceny potrafią być dostępne dla każdego „Kowlaskiego”. Dlaczego w takim razie nie mielibyśmy z niej korzystać? Przygotowałam dla Was trzy przepisy na desery z wykorzystaniem nasion chia. Każdy nich przetestowałam sama na sobie i uważam, że należy im się miano „moich ulubieńców”.

Na początku przypomnijmy sobie – CO TO SĄ CHIA?

Możemy spotkać się również z nazwą „szałwia hiszpańska”. Znajdziemy w nich wielką dawkę kwasów omega 3 (jeżeli mamy tutaj Panie w ciąży, pamiętajcie o tym, żeby były one w Waszej diecie). Są również bardzo bogatym źródłem wapnia oraz żelaza. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że mają tego żelaza zdecydowanie więcej niż szpinak i są bardziej bogate w wapń niż mleko.

Za paczkę 250 gramów nasion chia np. w TESCO musimy zapłacić około 10 zł. Można dodawać je tak naprawdę wszędzie. Do deserów, koktajli, sałatek. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Ja  najbardziej lubię wykorzystywać je do deserów i właśnie takimi przepisami podzielę się dzisiaj z Wami.

PUDDING Z NASION CHIA

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 250 ml mleka sojowego, kokosowego, owsianego, ryżowego lub po prostu krowiego (polecam jednak wybrać roślinne) . Przepis na domowe mleko wegańskie znajdziecie tutaj ===> klik,
  • miód do smaku,
  • ulubione owoce – Polecam borówki, kiwi, jabłko, brzoskwinie,
  • crunchy – przepis na domowe crunchy znajdziecie tutaj ===> klik ,
  • Wskazówka! Jeżeli przygotowujecie pudding z jabłkiem, warto dodać imbir i cynamon

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą nasiona z mlekiem (jeżeli przygotowujesz pudding z dodatkiem jabłka, skorzystaj z mojej wskazówki). Dodaj miodu do smaku. Na dole ułóż crunchy, zalej puddingiem, a na wierzchu ułóż ulubione owoce i schłodź w lodówce.

JAGODOWY KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • szklanka mleko do namoczenia nasion (do wyboru, najlepiej roślinne),
  • mrożone jagody,
  • mleko lub woda do koktajlu (ilość według gustu),
  • pół banana,

Sposób przygotowania:

Nasiona chia namocz w szklance mleka. Pozostaw na kilka godzin do napęcznienia. Powinny przypominać takie przezroczyste kuleczki. Dodaj do nich pół banana, borówki i mleko. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli koktajl będzie za gęsty, dodaj więcej mleka.

blueberry smoothie with chia seeds

JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • borówki, granat. listki mięty do dekoracji,
  • miód do smaku dla chętnych.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jogurt naturalny z nasionami (ewentualnie miodem) odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem ułóż na nim ulubione owoce. Podawaj schłodzony.

Natural yogurt with chia seeds and fresh berries, concept of healhty food, square image

UWIELBIAM wszystkie te trzy desery! Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt jaki uzyskacie, zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Z chęcią poznam Wasze przepisy na wykorzystanie nasion chia w kuchni. Może używacie ich do potraw wytrawnych albo znacie jakiś sprawdzony przepis na ciasto z nasion chia? Jeżeli tak, koniecznie się nimi podzielcie. Potrzebuję urozmaicenia.

Pozdrawiam,

Dominika

35 KOMENTARZE

  1. Mniam! Muszę wypróbować te ale swoim też się mogę podzielić. 😉
    2 łyżki nasion chia zalać gorącą wodą, żeby się zżelowały (podobno taka "mieszanka" doskonale nawadnia organizm). Zostawić je na jakieś 5 min, a potem połączyć z jogurtem naturalnym, granatem i bananem. Smacznego!

  2. Ja uwielbiam te nasionka 🙂 Najczęściej piję je jednak z siemieniem lnianym i wtedy nie prezentują się tak ładnie jak na Twoich zdjęciach 😉
    Lubię też po prostu ze schłodzonym mlekiem 🙂

  3. A czy może się orientujecie, czy byłby jakiś tańszy zamiennik? Coś co ma podobny skład do nasion Chia?? Dla mnie 250 g nasion za 10 zł to trochę dużo 🙁

    • Witaj Paulo. Oczywiście, że Chia pod wzgledem odzywczym ma swojego zamiennika. Jest nim len- ziarenka tzw. Siemie lniane. Jest bogatsze w kwasy omega-3, ktorego w diecie Polaków wciąż brakuje ze względu na niskie spożycie ryb, olei roślinnych. Namoczone bądź zmielone na proszek dodawane do muesli, sosów… dzienne spozycie nie powinno przekraczać 60 gram- pozdrawiam, studentka dietetyki.

    • Z tego co mi wiadomo, to szałwia w trakcie karmienia nie jest wskazana, z tego wynika, że nasiona chia raczej też nie.

    • Witam. Potwierdzono badaniami iż nasiona chia nie mają żadnego negatywnego wpływu na dzieci karmionymi piersią- wręcz przeciwnie, wzbogacają mleko matki o kwas DHA- jeden z kwasów z grupy kw. Omega-3 🙂 – pozdrawiam, studentka dietetyki

  4. Witam 🙂 mam pytanie w sprawie połączenia nasion i mleka(mleko ma być zimne?). Ostatnio robiłam i nie jestem pewna czy dobrze, ponieważ zgęstniały mi do połowy a trzymałam całą noc

    • Ja mleko podgrzewam w mikrofalówce i takim lekko ciepłym zalewam nasiona, trzymam zaledwie 15-20 minut, po 10 minutach mieszam, czekam jeszcze 10 minut, dodaję owoce, najczęściej banana albo kiwi, do tego cynamon i wcinam 🙂

  5. A ja uwielbiam z owsianką. Jem je codziennie odkąd wrócił mi apetyt na owsiankę (jestem w ciazy) najlepsze są z truskawkami, arbuza, jabłkiem, banany i pomarańczami aaa i jeszcze z kasza jaglanej i jogurtem naturalnym. Do wszystkiego je dodaje! I co najwaznjeszxze w tej chwili dla mnie zapobiegają zaparciom! !! A jak ich nie jadłam miła ogromne problemy czasem do tygodnia.. jestem bardzo zadowolona ze je odkryłam! Jem z ogromnym aparatem s jak wiadomo w ciąży bywa różnie! ☺ Pozdrawiam!

  6. A czy karmiąc piersią mozna jesc te nasiona?
    Jestem matką karmiącą i mam dylemat, bo to jest ponoć rodzaj szałwii, a ta zaburza laktację.

  7. Świetny blog! Gratulacje! Trafiłam na niego przypadkiem i codziennie zaglądam 😉 Mój dzisiejszy obiad: płatki owsiane gotowane na wodzie, 2 potarte jabłka, banan, śliwki suszone, rodzynki i słonecznik łuskany do tego olej kokosowy, zmielone siemię lniane i cynamon cejloński…oraz namoczone (kilka minut) nasionka chia. Pyyyyycha 😉 Pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here