Pomysł na zdrowy deser! Trzy przepisy na zdrowe ciasto

47
oatmeal cake with dates and walnuts on a dark wood background. tinting. selective focus on walnut

Chyba każdy z nas ma czasami ochotę na pyszny kawałek ciasta. Nie będę Was namawiała do objadania się lukrowanymi, wypełnionymi bitą śmietaną, kupnymi wypiekami. Chciałabym namówić Was do wypróbowania trzech przepisów na pyszne, a przede wszystkim zdrowsze ciasto. Bez wyrzutów sumienia możecie sobie na nie pozwolić i poczęstować nim całą swoją rodzinę. Myślę, że każdy z Was znajdzie coś idealnego dla siebie.

1. Ciast marchewko-owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki marchwi startej na drobnej tarce
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

 Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj razem ze sobą. W osobnej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Wymieszane suche składniki połącz z mokrymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do 170 C. Ciasto piecz około 40 minut

2. Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 szklanki zblendowanej, pieczonej dyni – dynie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku w 180 C. Następnie blendujemy na jednolitą masę.
  • 1/2 szklanki mleka
  • według gustu: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kakao, rodzynki, cynamon, wanilia.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mokrymi składnikami: mleko, olej, dynia. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do mokrych składników. Dosyp ulubione przyprawy np. kakao, wanilia. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj ulubionych dodatków np. migdały, rodzynki. Wyłożoną papierem do pieczenia formę zapełnij masą. Piecz około godziny w 180 C.

Homemade pumpkin pie on napkin, on wooden background
ciasto dyniowe 🙂

3. Ciasto owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki ulubionych otrębów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, słonecznik, wiórki kokosowe, skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ubij białko z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do niego żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie wlej mleko i dodaj miód. Otręby wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć do przygotowanej masy ulubione dodatki. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem blaszki. Piecz w 180 C przez około 50 minut.

To są moje ulubione przepisy na zdrowe ciasto. Z chęcią poznam Wasze. Jeżeli macie sprawdzone przepisy na ciasta, które można upiec w domu i bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na nie, koniecznie dajcie znać. Moim ulubieńcem jest ciasto marchewkowe. Koniecznie je wypróbujcie. 🙂

Pozdrawiam,

Dominika

 

47 KOMENTARZE

  1. Zapisalam sobie przepis na ciasto marchewkowe! Teraz nie moge jesc takich pysznosci ale pozwole sobie na to za dwa miesiace :)))
    P.s. zrzucilam juz 10 kilo :DDD

  2. Ja co jakiś czas robię takie ciasteczka owsiane
    składniki: 
    – 2 szklanki płatków owsianych
    – półtorej szklanki mąki
    – 2 jajka
    – 1/2 szklanki cukru lub 5 łyżek miodu
    – 100 g roztopionego masła (chłodnego)
    – pół łyżeczki proszku do pieczenia
    – pół łyżeczki sody oczyszczonej
    – rodzynki, posiekane orzechy, żurawina, słonecznik itp. – po pół szklanki (ja daję więcej)

    Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać ciepłe mleko. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut. 

  3. jabłecznik jaglany
    szklanka kaszy jaglanej
    2 jajka
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    jabłka
    sok z cytryny
    0,5 szklanki daktyli suszonych

    Daktyle namoczyc w wodzie gorącej 10 min, zmixować na papkę. połączyć z kasza ugotowana w 2 szkl wody, dodac mleko, jajka, olej i sode. Jabłka zetrzec, skropić sokiem z cytryny. Przełożyć ciasto z kaszy jabłkami, by stanowiły środkowa warstwę. Piec w 180*C godzine

  4. babeczki owsiane

    2 nektarynki
    1,5 szkl zmielonych platkow owsianych
    2 lyzki kaszy manny
    lyzeczka sody
    4 lyzki oleju
    orzechy dowolne
    1/3 szklanki suszonych daktyli

    Daktyle namoczyc w gorącej wodzie i zmixowac na papke, nektarynki pokroic w mniejsze kawałki i tez zblendowac (to bedzie zastepowac jajka), polaczyc wszystkie skladniki i wymieszac lyzka. piec 20 – 25 min w 160*C

  5. Ja polecam arometyczne słodkie muffinki marchewkowe lub dyniowe bez grama cukru! 🙂
    Na 8 muffinek:
    – 1 jajko
    – szklanka tartej marchewki lub ok 200g puree z upieczonej dyni
    – 100g suszonych daktyli namoczonych przez kilka godzin w 150 ml mleka i zmikoswane na mus
    – 2 łyżki oleju (polecam kokosowy)
    – szklanka mąki pełnoziarnistej
    – łyzeczka proszku do pieczenia
    – pół lyzeczki sody
    – 2 łyzeczki cynamonu lub przyprawy korzennej lub pol na pół 🙂
    – pół sklanki płatków owsianych
    – pół szklanki wiórków kokosowych

    Wszystko wymiesac w misce, przelozyc do papilotek i piec ok 20 min w 190 st 🙂

  6. Ciastka na przemiane materii
    180g masła
    70g cukru
    1 jajko
    220g płatków owsianych górskich
    70g kokosu
    30g sezamu
    30g siemienia lnianego
    70g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Rozpuszczone masło połączyć z cukrem i jajkiem. Dosypać resztę suchych składników i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nabierać łyżka masę formować kulki, spłaszczyć i ukladac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w temp 170stopni. Wystidzic na kratce

  7. Niestety dla mnie żaden przepis nie będzie zdrowy, póki zawiera mąkę czy mleko 🙁 Uczulona jestem, pełnoziarnista czy nie – life is brutal 😀
    Ale za to kombinuję z ciastami owsianymi…
    Jest szansa na przepisy bez zwykłej mąki pszennej/mleka? 🙂

    • Może muffinki z czerwonej fasoli? Na początku nie byłam co do nich przekonana ale spróbowałam i jestem zachwycona 🙂 Puszkę czerwonej fasoli (250g), dwa jajka, dwa dojrzałe banany, pół łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki kakao miksuję blenderem, dodaję suszonej żurawiny, wiórki kokosowe i na co jeszcze mam ochotę bo pasują każde bakalie, mieszam i wykładam do foremek (porcja na 12 muffinek). Piekę w 170 stopniach przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 🙂

  8. Zrobiłam wczoraj ciasto marchewkowe z tego przepisu. Zamiast soku pomarańczowego dałam marchewkowy bo taki znalazłam w domu 😛 i nasiona słonecznika zamiast orzechów. Trochę mnie zdziwiło że ciasto nic nie urosło, ale wyszło pyszne. Lekko mokre w środku, syte, nie za słodkie, coś innego. Dodam, że na ciepło nie było zbyt dobre, a nawet najlepsze było następnego dnia 😀
    Polecam przepis 🙂

  9. Hej marchewkowe już zrobiłam ostatnio a wczoraj wieczorem robiłam dniowe ciacho. Tylko nie wiem czy mi wyszło, piekłem je dość długo a w środku ciasto jest zbite i mokre, jakby zaklęć. Jak ma wyglądać po przekrojeniu podobnie jak marchewkowe czy właśnie taki ala zakalec? ?;)))

  10. Dzisiaj drugi raz zrobiłam ciasto owsiane i jak najbardziej polecam! Pychota! ? Dziękuję Tipsi za przepis:) buziaczki dla Ciebie i maluszka :**

  11. Ciasto dyniowe zawsze jest takie zbite. Inne niż zazwyczaj są ciasta 🙂 Chociaż z doświadczenia wiem, że zakalec też da się zrobić- jest jeszcze bardziej zbite i nie ma takiego ładnego pomarańczowego koloru w środku.

  12. Ciasto marchewkowe? Jak najbardziej! Muszę podkraść przepis. Zawsze byłam sceptycznie nastawiona do dodawania do ciast warzyw. Albo ciasto z fasoli. No jak to tak? A tu takie zaskoczenie! Moja rodzina to z tych cukierniczych, czyli "zawsze musi być domowe ciasto do kawy", więc postaram się przemycić coś zdrowszego do porannego rytuału picia kawy 🙂

  13. Orzechy wloskie + kakao + daktyle wszystko zblenodwac. Wylozyc na blache. Zrobić polewe z oleju kokosowego, syropu z agazy/klonowego/miodu etc. I kakao. Połać nią ciasto. Odstawić do lodówki. Najpyszniejsze surowe ciasto jakie jadlam <3

  14. Przepis znaleziony na fb dla osób chorujących na celiakie – jednak myślę że w razie potrzeby można zamienić kilka składników jesli ktoś nie chce bezglutenowych ciastek
    Ciasteczka czekoladowe składniki:
    -130 g miekkiego masla
    -100 g gorzkiej czekolady Goplana bg
    -1 jajko
    -90 g maki kokosowej
    -90 g maki ryzowej
    -szczypta soli
    -syrop z daktyli ok 115 g (mozna dac cukier trzcinowy)
    -1 lyzeczka proszku do pieczenia
    Ciasto wyrabiamy i formujemy placuszki, zgniatamy łyżką i pieczemy w 180 stopniach przez ok 10-12 min.
    Jesli sie nie chce aby były czekoladowe wystarczy pokroić czekoladę w kostki i wyjda pieguski

  15. Mam pytanie dotyczące tego marchewkowego….czy ono ma byc w środku takie lekko wilgotne? Rozwala sie troche przy krojeniu zwłaszcza jesli chodzi o oderwanie równo od podloza..moze jakis błąd popelnilam? Chodź nie mam pojecia w czym bo wszystko wg przepisu

  16. Wszystkie ciasta zapewne pyszne-ja niestety nie mogę jajek (alergia). Ja lubię szybkie ciasteczka i co najwazniejsze bez cukru. Rozgniatam banana , dodaje starte jabłko i 7czubiastych łyżek płatków owsianych lub więcej ważne aby było gęste. Czasami również dodaje żurawine. Formuje ciastka.Piekę 30 minut w 200°C

  17. Zrobiłam ciasto marchewkowo-owsiane i przez 3 dni jadłam je na śniadanie posmarowane domowym masłem orzechowym i babcinym dżemem borówkowym. Rewelacja!:) polecam

  18. Zrobiłam w niedziele lekko zmodyfikowany przepis nr 1 i jestem zadowolona 🙂

    2 szklanki marchwi startej na drobnej tarce
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki soku pomarańczowego (zamiast: dodałam sok z całej cytryny)
    1 szklanka płatków owsianych górskich
    1/2 szklanki otrąb pszennych (dodałam około pół szklanki zmiażdzonych płatków ows.)
    1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (dodałam zwykłej mąki pszennej)
    1/3 szklanki brązowego cukru (dodałam zwykły)
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (dodałam 1/3 szkl. włoskich)
    płaska łyżeczka cynamonu
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia (zamiast tego roztrzepałam jajka i dodałam pół szkl. wody mineralnej i przesiałam mąkę)
    pół płaskiej łyżeczki soli

  19. Serniczki też są super:
    – 150g twarogu / serka homogenizowanego (z serkiem wychodzi delikatniejszy i bardziej puszysty)
    – jajko
    – banan
    – 2 łyżki mąki migdałowej albo proszku budyniowego
    – erytrytol/ miód do smaku
    – dowolne dodatki- np rodzynki, migdały, ziarenka z laski wanilii
    Banana i twaróg rozgnieść widelcem/zblendować. Dodać proszek budyniowy/mąkę, słodzidło, żółtko i zmiksować lub wymieszać. Dodać dodatki. Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Całość przełożyć do foremki i piec w 180 st ok. 40 min. Zostawić do ostygnięcia, można wstawić do lodówki. Smacznego! 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here