Owsianka na 6 sposobów- Jak urozmaicić swoje śniadanie?

94
Trendy porridge decorated with fruits and coconut chips

Wiele osób na słowo ” owsianka ” reaguje negatywnie. Bardzo często kojarzona jest z nudną, mdłą” papką „, którą częstowano nas w przedszkolach, szkołach,  na koloniach. Sama kiedyś tak myślałam. Dopóki nie zaczęłam wprowadzać jej do swojego jadłospisu jako pożywne śniadanie. Od tego momentu owsianka kojarzy mi się bardzo dobrze. Dzięki temu, że można ją dowolnie urozmaicać, jeszcze mi się nie znudziła. 

Do przygotowania owsianki najczęściej używam:

  • Płatki owsiane – bogactwo witamin i minerałów. Dostarcza nam niezbędnych aminokwasów, witaminy B6, magnezu, żelaza, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Płatki jaglane – idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Są źródłem witamin z grupy B. Znajdziemy w nich kwas krzemowy.
  • Płatki jęczmienne – dzięki zawartości betaglukanów pomagają w zapobieganiu zaparciom, działają przecwiwwirusowo ( podnoszą odporność ).  Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, miedź, chrom.
  • Płatki gryczane – bogate są w aminokwasy.Znajdziemy w nich mnóstwo składników mineralnych oraz witamin: żelazo, wapń, siarkę, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod, witaminy E , B1 i B2.
  • Płatki żytnie są bardzie sycące niż płatki z pszenicy. Pozytywnie wpływają na przemianę materii. Najczęściej sięgają po nie osoby, które dbają o sylwetkę.

Owsianka na 6 sposobów:

1) Owsianka na zimno

Składniki na 1 porcję:

  • pół szklanki płatków ( owsianych, jęczmiennych, jaglanych  lub innych )
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 płaskie łyżeczki miodu,
  • maliny, borówki, jagody ( dodajesz tyle, ile uważasz za słuszne ),
  • możesz dodać dodatkowe składniki np.: len, cynamon, kakao,

Sposób przygotowania:

Płatki przesyp do miseczki, dodaj mleko, jogurt, miód, owoce. Wszystko ze sobą wymieszaj i schowaj na noc do lodówki. Rano pyszne, pożywne śniadanie będzie na Ciebie czekało :).

2) Owsianka na wynos  ( możesz zabrać w plastikowy pojemnik do pracy/ szkoły )

Składniki na jedną porcję:

  •  1/2 szklanki ulubionych płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki prażonych jabłek w kawałkach lub musu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Płatki przesypujemy do plastikowego pojemniczka. Zalewamy mlekiem. Prażone jabłka lub mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem. Układamy go na płatkach. Zamykamy pojemnik i mamy przepyszną owsiankę na wynos :).

3) Rozgrzewająca owsianka bez mleka

Składniki:

  • 3 łyżki płatków ( wybierz ulubione :)),
  • wrząca woda,
  • jabłko,
  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika ( uprażony na patelni ).
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • łyżeczka miodu,

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki. Dodajemy cynamon i imbir. Całość mieszamy i zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Całość odstawiamy na 10 – 15 minut ( płatki muszą spęcznieć ).  Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz uprażony słonecznik. Dodajemy miód i wszystko ze sobą mieszamy :).

4) Owsianka kakaowa z bananem

Składniki:

  • mleko bądź woda
  • 3.4 łyżki ulubionych płatków owsianych,
  • łyżeczka zmielonego lnu,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka miodu,
  • banan,
  • garść orzechów włoskich / laskowych

Sposób przygotowania:

Płatki oraz len gotujemy w wodzie bądź mleku. Banana rozgniatamy widelcem i wrzucamy do gotującej się owsianki.  Dodajemy kakao, miód. Całość mieszamy do czasu kiedy kakao się rozpuści. Na koniec dodajemy bakalie.

5) Owsianka egzotyczna

Składniki:

  • szklanka mleka bądź wody,
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
    2 łyżki egzotycznego muesli (z suszonym ananasem, papają itp. )
  • świeże kiwi bądź arbuza,

Sposób przygotowania:

Płatki gotujemy w mleku bądź wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy muesli i plasterki świeżego kiwi bądź kostki arbuza.

6) Wytrawna owsianka

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mleka bądź wody,
  • garść świeżej bazylii, mięty bądź pietruszki ( wybierzcie to, co lubicie najbardziej )
  • garść orzechów włoskich
  • 1/3 dużej czerwonej papryki
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta soli oraz pieprzu

Sposób przygotowania:

Wybraną ” zieleninę ” siekamy. Zalewamy odrobiną mleka ( tak, żeby byłą przykryta ).
Resztę mleka gotujemy w garnku. Do zagotowanego mleka dodajemy płatki oraz przyprawy. Gotuję przez około 5 minut. Wcześniej namoczoną ” zieleninę ” blendujemy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy do owsianki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Smażymy przez chwile na patelni. Dodajemy razem z orzechami włoskimi do owsianki.
A Wy jaką najbardziej lubicie owsiankę? Myślę, że fajnie byłoby gdybyście podały swój ulubiony przepis w komentarzu. Dzięki temu w jednym miejscu znajdziemy wiele ciekawych inspiracji, które urozmaicą nasza owsiankę.
Może skusicie się na którąś  z wyżej wymienionych?;)
Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułProgram treningowy p90x
Następny artykułRexona Możesz więcej ! Motywuj się z nami
Dominika
Młoda mama Lenki, zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.

94 KOMENTARZE

  1. W Netto natknęłam się na wspaniałą mieszankę( musli 5 zbóż) zawiera ona tylko płatki zbożowe i rodzynki.2 łyżki musli 1łyżka otrąb pszennych lub żytnich, 1łyżka żurawiny, wszystko zalewam wrzątkiem jak napęcznieje dodaję jogurt orzechy sezonowe owoce miód i cynamon czasami

  2. Chętnie jutro wypróbuję wersję z kakao.

    Ja najczęściej jadam tak:

    3 łyżki płatków owsianych zalewam na noc wrzątkiem. Rano wgniatam 1 banana, kroję w kosteczkę jabłko, dodaje siemię lniane, pestki słonecznika, pokrojone migdały, pestki dyni i orzechy laskowe i dolewam jeszcze trochę kefiru. Całość posypuję cynamonem. Pycha! 🙂

    P. S. Mam pytanie, spotkałam się z opinią, że codzienne jedzenie owsianki jest niezdrowe i może zaszkodzić. Czy to prawda?

    • Rozumiem, że masz na myśli odwapnianie organizmu. Jest to MIT. Do tej pory nie pojawiły się żadne potwierdzające badania na ten temat 🙂

      • Tak, tak, o to mi chodziło. Cieszę się bardzo, mogę jeść teraz owsiankę bez wyrzutów. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź! Czekam z niecierpliwością na post w wynikami konkursu 😉

          • Jednak nie wygrałam 🙂 ale gratuluję wygranym za.naprawdę fajne odpowiedzi. A Tobie bloga, który wyrasta na jednego z moich ulubionych. Pozdrawiam 🙂

          • Niedługo będzie kolejny konkurs 🙂 Jeszcze nic straconego! 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za bardzo miłe słowa:)

  3. Ja, jako, że lubię „gęstą” owsiankę na ciepło przygotowuję w ten sposób: na gotujące się mleko wrzucam 2-3 łyżki mieszanki: płatki owsiane GÓRSKIE!, otręby pszenne, otręby żytnie, płatki ryżowe i płatki jaglane, jak się zgotuje to dorzucam łyżkę, lub dwie kaszy manny, czekam aż zacznie się gotować i mam pyszną wersję kaszy mannej z owsianką 🙂 na wierzch kilka jeżyn i uwierzcie- jest pyszne 🙂

    • Wszystko zależy od proporcji, mleka itp. Musisz sobie to sama obliczyć na podstawie własnych. Nie ma co liczyć kcal. Owsianka, to samo zdrowie 🙂 Nie popadajmy w obłęd:)

  4. Ja robię tak:
    -3 łyżki płatków owsianych
    – 1 łyżka siemię lniane
    – 3/4 szklanki mleka
    Wszystko wrzucam do garnka i gotuję ok 5 min. Pod koniec dorzucam pokrojonego w plasterki banana i 1/2 szklanki borówki amerykańskiej 😉

  5. A ja codziennie jadam owsianke i zmieniam tylko rodzaj owocow.
    50 g platkow owsianych wsypuje do miski, dorzucam garstke orzechow wloskich, pestek slonecznika oraz dyni i zalewam wrzatkiem. Po 10 minutach dodaje owoc np banana, truskawki (moja ulubiona wersja) , ananasa, mix owocow lesnych, jablko, kiwi, brzoskwinie i dodaje 2 lyzki stolowe jogurtu naturalnego badz odzywki bialkowej przygotowanej z jednej miarki . Pychaaaa :)) dla osob ktore wola wersje bardziej slodka polecam dodac odrobine miodu 🙂 przekonajcie sie do owsianki bo jest na prawde niezastapiona !! 🙂

  6. Chętnie wypróbuję wersję z lodówką. 😉 Bardzo fajne propozycje, z których na pewno skorzystam. Dotychczas jadłam owsiankę bez żadnych dodatków i jest… średnia 😉
    Ps. Wkurza i przeraża mnie cena żurawiny na rynku. >.<

  7. Owsianka z płatków jaglanych albo żytnich a nie z owsianych? To brzmi jak pomidorówka z ogórków albo jagodzianka z truskawek 😀 Owsiankę robi się z płatków owsianych a z jaglanych – jaglankę 🙂

  8. Ja kocham owsiankę! Nieważne jaka, ważne że jest 😉 Przepis na moją ukochaną to :
    -jogurt naturalny
    – płatki owsiane ( ok. 3 łyżek)
    – otręby (jakie kto woli, oczywiście można pominąć :))
    -dodatki – orzechy, rodzynki, słonecznik, dynia, siemie lniane, cynamon, kakao
    – (jeśli komuś mało słodkie) miód (ale ja nie daję)
    Wszystko mieszamy i gotowe 🙂
    Do owsianki tak naprawdę możemy dać wszystko- od owoców (świeżych lub/i suszonych), miodu, drzemu, bakalii po warzywa tj. wspomniałaś i właśnie to jest w niej najlepsze 🙂
    P.S: Polecam owsiankę na budyniu lub z jajkiem

  9. Ostatnio na jakimś forum znalazłam przepis na owsiankę z masłem orzechowym. Płatki owsiane + Mleko (w równych porcjach) + 1 banan + łyżeczka masła orzechowego. Masło orzechowe w tej ilości zawiera odpowiednią dzienną dawkę zdrowych tłuszczy i innych „rzeczy”. Jem i jest pycha 🙂

  10. Uwielbiam owsianke!
    Mam pytanie nie w temacie.. Chcąc spalić tłuszczyk zamiast typowych cardio mogę ćwiczyć zumbe? 😉

  11. Hej Tipsi, hej dziewczyny! Może nie na temat, ale mam pytanie, a w zasadzie prośbę. Niedługo moja najlepsza przyjaciółka kończy 17 lat. Od jakiegoś czasu jest totalnie zakręcona na punkcie sportu (rolki i narciarstwo) oraz zdrowego odżywiania. Może macie pomysły na jakiś ciekawy prezent… albo chociaż powiedzcie co Wy chciałybyście dostać 🙂 Pozdrawiam!

  12. nigdy nie miałam wcześniej doczynienia z owsianką. U mnie w domu się jej nie robiło, więc też nie mam żadnych negatywnych wspomnień. Zachęcona tym postem przetestowałam już owsiankę z jabłkiem i czekoladowo-bananową i jestem zachwycona!
    Ponieważ dziś nie miałam żadnych świeżych owoców to zrobiłam lekka modyfikację własną śmiało mogę ją polecić 😀
    3-4 łyżki płatków owsianych wymieszałam ze szczyptą imbiru i cynamonu i zalałam wrzątkiem. Po ich napęcznieniu dorzuciłam suszoną żurawina (w mojej biedronce sprzedają ją na wagę :>), orzechy włoskie i laskowe i dodałam łyżkę domowej konfitury z malin. Pyyycha! 🙂

  13. Z owsianki można zrobić przepyszny omlet. Do miski wsypujemy kilka łyżek płatków owsianych i do tego dodajemy jedno żółtko i 3 białka. Wszystko mieszamy, smażymy i gotowe! Taki omlet najlepiej smakuje z ketchupem lub miodem. Polecam !

  14. O jejka uwielbiam owsiankę w z płatków owsianych 🙂 Nauczyłam się ją jeść kiedy próbowałam ratować swój znerwicowany żołądek (po prostu przestał działać dziad jeden). Odkryłam też cudowną właściwość tego posiłku: ułatwia mi pracę. To naprawdę wspaniałe uczucie kiedy wiem, że po zjedzeniu śniadania o 7 rano głód poczuję dopiero za 4 godziny i że ten czas mogę w 100% poświęcić swoim obowiązkom.
    Polecam każdemu!

  15. Mam nietypowe pytanie, nieznosze, nietrawie, nietoleruje nawet zapachu cynamonu (trauma z dzieciństwa) czym go zastąpić? Owsianka już z brzmienia kiepsko mi sie kojarzy ale w końcu dorosłym do spróbowania jej w innych odsłonach, tylko wydaje mi się że wszystkie a napewnp większość przepisów jest z nieszczęsnym cynamonem…. Pomocy 🙂

  16. Codziennie zabieram do pracy 🙂 ale mam swój przepis „na szybko” do butelki po kefirze wsypuję 4 łyżki płatków owsianych, dodaję 1 łyżkę miodu i zalewam kefirem. Nie gotuję jej – sama pęcznieje w kefirze.
    Zjadam godzinę przed końcem pracy (pracuję na nocki więc koło 5:00) a o 6:30 jestem już na siłowni. Mam energię i nie burczy mi w brzuchu. Czasem dodaję jeszcze połówkę jabłka albo pomarańczy.

  17. Bardzo lubie owsianke 🙂 zawsze wsypuje ok. 3 lyzki owsianki do miseczki gotuje ok. 2 lyzki mleka tak zeby platki tylko napecznialy . Owsianke pokrywam 1 lyzka miodu ,posypuje przyprawa w mlynku wanilia i karmel ,a na koniec ukladam suszonego banana i pokrojonego (niesuszonego) . Mozna posypac kakaem badz starta czekolada 🙂

    • :O tyle cukru to ja chyba nie spożywam w ciągu tygodnia. Owsianka jest zdrowa, ale łatwo z takiej 300-400 kcal może nam się zrobić nawet 1000 gdy będziemy dodawać tyle suszonych owoców, miodu… posypek karmelowych, czekolady… To już lepiej zjeść miseczkę lodów lub kawałek ciasta 😀

  18. Moja mama jest wielką fanką owsianki. Kupuje wszystkie płatki i ziarna (np sezamu), które wpadną jej w sklepie w ręce i miesza w jednym pojemniku. Później zalewa je gorącym mlekiem i dodaje różne owoce jabłka, pomarańcze i wiele innych. Kiedyś dała mi spróbować, ale ja nie lubię smaku samego mleka z płatkami. Co z tego że są tam owoce jak i tak przede wszystkim czuć to mleko 😉 Uwielbiam natomiast zmiksować mleko z przejrzałym bananem (przejrzały banan może nie wygląda pięknie ale jest o wiele smaczniejszy, słodszy). Codziennie robię sobie taki koktajl rano przed wyjściem do pracy i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dzisiaj jako że mam więcej czasu na przygotowanie śniadania zastanawiałam się nad czymś nowym. Szukałam różnych przepisów i natknęłam się na ten wpis. I znowu ta owsianka. Wszyscy tak zachwalają a ja nie mogę na nią patrzeć. Wpadłam na pomysł żeby do mojego ulubionego koktajlu dodać pół łyżeczki miodu i zalać tym trochę mieszanki płatków mojej mamy. Coś czuję że to będzie moje nowe ulubione śniadanie. Polecam wszystkim, którzy nie lubią smaku samego mleka z płatkami a lubią mleka smakowe 😉

  19. właśnie przygotowałam moją pierwszą owsiankę na jutrzejsze śniadanie dla mnie ale także dla mojego chłopaka 😀 mam nadzieję że da się zarazić i razem zaczniemy się zdrowo odżywiać 😀

  20. właśnie przygotowałam moja pierwsza owsiankę na jutrzejsze śniadanie dla mnie ale także dla mojego chłopaka 😀 mam nadzieję, że da się zarazić i razem zaczniemy się zdrowo odżywiać 😀

  21. Ja zawsze mam mrożone owoce w lodówce (z własnego ogródka) tj, jagody, borówki, truskawki, maliny….
    Wieczorem wyciągam trochę owoców żeby się rozmroziły a rano mieszam płatki górskie z wodą i gotuje w mikrofali. dodaję 2 łyżki jogurtu dowolne owoce i da się zjeść 🙂

  22. Najbardziej lubie owsianke jako deser. 4 łyżki platkow owsianych gotuje w szklance mleka migdalowego dodaje 1 lyżeczke miodu i 2 łyżeczki ciemnego kakao gotuje wszystko. Potem dodaje banana 2 kostki gorzkiej czekolady 80 % i migdaly,orzechy. Boskie !

  23. Ja z corka dziennie juz od jakis dwoch lat jemy owsianke ale najbardziej nam smakuje na zimno z owocami, jogurtem i miodem :)), oczywiscie zmieniamy dodatki zeby nam sie nie znudzila. Ja lubie jeszcze z jablkiem i imbirem :))

  24. wiecie może jak przygotowuje się owsiankę (czy inne płatki, jeśli tak to jakie) z mikrofali na ciepło z owocami i miodem ?

  25. Witam
    Ja często na śniadanko robię sobie placuszki z płatków biorę 2 łyżki jogurtu łyżeczkę miody i jajko mieszam wszystko i dokładam po 2 łyżki płatków górskich, płatków jaglanych, otrąb pszennych lub inne zależy co mam a ostatnio dodałam paping z amarylisa i wkrawam np z 0,5 banana mieszam zostawiam na minutką nagrzewam w tym czasie patelnie na której topię łyżeczkę masła i dodaję ją do płatków mieszam i na tej samej patelni smażę placuszki wychodzą ok 4 chwilę smarze z każdej strony i zajadam np z jogurtem i miodem pyszne i syte 🙂

  26. Ile dodać wody lub mleka do owsianki z kakaem? I jak dlugo ja gotować?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam 🙂

  27. hej !
    Ponieważ jestem bezglutenowcem moje posiłki to nie lada wyzwanie ! ostatnio zajadam sie płatkami owsianymi bezglutenowymi wraz z jogurtem naturalnym 0% oraz rodzynkami i żurawinom ! do tego czarna kawa i jest cudownie ! aczkolwiek po małych modyfikacjach chętnie spróbuje Twoich przepisów.
    Buzka
    Marta

  28. Witam! Ja również nie przepadalam za owsianka ale właśnie dziś ja zrobiłam do tego mix prazonych owocow, mieszanka orzechów, miód i cynamon, porostu niebo.Jest przepyszna, a twoja wytrawna tez wyprobuje.Pozdrawiam i miłego dnia 🙂
    P.s. Dzięki że mnie przekonałas 🙂

  29. Tipsi! Wspaniała kobieto!
    Nigdy nie jadłam owsianki, sama nie wiem dlaczego. Ponad tydzień temu byłam w sklepie i w ręce wpadło mi kilogramowe opakowanie płatków owsianych (i to w bardzo niskiej cenie – tzn. nigdy nie zastanawiałam się ile takie śniadanie kosztuje). Kupiłam….i codziennie na śniadanie jem owsiankę. Boże, ja ją kocham, jest cudowna. Najbardziej lubię z bananem, cynamonem, orzechami i miodem. Ale czasem urozmaicam – zmieniam owoce, wsypuję rodzynki lub wiórki kokosowe.
    Moje codzienne życie polega na „już nie mogę się doczekać śniadania” oraz „już nie mogę się doczekać wieczornego treningu”.
    Dziękuję! 🙂

  30. U mnie w domu nigdy nie jadało się owsianki, a do przedszkola nie chodziłam, więc do niedawna nawet nie wiedziałam jak smakuje, ale jest pyszna! 🙂 w tej chwili stanowi ona moje codzienne śniadanie. Wsypuję około 50g płatków owsianych do miseczki, zalewam wrzątkiem i dodaję 1-2łyżki jogurtu naturalnego/ greckiego (nie lubię mleka). Czekam chwilę, a następnie dodaję pokrojone świeże owoce, w zależności jakie akurat mam w domu 🙂 np. gruszka i banan i posypuję cynamonem. Na 3h jestem najedzona i mam dodatkową dawkę energii 😉

  31. Ja dopiero zaczynam swoją ‚przygodę’ z owsianką i póki co bardzo zasmakowała mi z tartym jabłkiem i cynamonem praz truskawkowa z prażonymi migdałami, każdy kto lubi owsiankę powinien spróbować! 😀 Co do tej drugiej: o ile nie są to nasze polskie truskawki tylko np hiszpańskie należy je najpierw w osobnej miseczce posłodzić trochę, takie importowane nie są tak słodkie i aromatyczne jak nasze polskie. 😉

  32. Witam, mam pytanie: czy do zrobienia pierwszej wersji owsianki sa wymagane platki owsiane blyskawiczne czy moge uzyc zwyklych?
    A tak na marginesie to super artykul 🙂 Na pewno urozmaici to moje sniadaniowe menu 🙂

  33. Jesli mnie oczy nie myla, to na zdjeciu jest quinoa (komosa ryzowa) a nie owsianka 😉
    Nawiasem mowiac bardzo polecam wlaczenie zarowno komosy i kaszy jaglanej do codziennej diety.
    Ich dobroczynne wlasciwosci trudo zawrzec w krotkim komentarzu, ale co na pewno zainteresuje plec piekna to fantastyczny wplyw na skore, wlosy, paznokcie i ogolne samopoczucie. Wyprobowalam na sobie i potiwerdzam, ze to dziala! Ale jak w przypadku wszystkiego kluczem jest regularnosc i zdrowy rozsadek (raczej jakosc niz ilosc pozywienia). Komose i jaglanke mozna serowac zarowno na slodko jak i wytrawnie, komponowac niezliczone zdrowe koktajle, dodatek do dan obiadowych, ciast, przygotowac budyn, desery…jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraznia…
    Gdzies kiedys przeczytalam, ze surowe platki owsiane w polaczeniu z jogurtem tworza mieszanke bardzo ciezkostrawna dla naszego organizmu…cos w tym chyba jest…

  34. Hej Tipsi, jak to jest z tymi bananami ? Codziennie jem owiasianke z bananem, ale czytałam, że banan jest bardzo tuczący i nie jest polecany osobom, które chcą schudnąć. Zależy mi na zgubieniu tłuszczyku, głównie z okolicy brzucha. Staram się odżywiać prawidłowo oraz regularnie ćwiczyć. Czy powinnam zrezygnować z codziennego jedzenia bananów ? Czy codziennie jedzenie bananów może przyczynić się do hamowania procesu spalania tkanki tłuszczowej i chudnięciu ? Bardzo proszę o odpowiedź.

  35. Ja mam dwie ulubione – i szczerze powiedziawszy – moj maz tez je uwielbia 🙂

    Owsianka z chalwa:
    4 lyzki platkow gorskich
    szklanka maslanki lub kefiru
    garsc migdalow
    Garsc rodzynek
    Lyzka kokosu
    lyzka siemienia lnianego
    Plaster chalwy o grubosci ok 2 cm

    W miseczce mieszam platki owsiane z rodzynkami, kokosem, pokruszona chalwa i maslanka/kefirem. Na gorze ukladam migdaly i posypuje siemieniem lnianym.

    OWsianka z bananem i gorzka czekolada:
    Pol banana
    3 kostki gorzkiej czekolady
    garsc rodzynek
    lyzka siemienia lnianego
    pol szklanki jogurtu
    4 lyzki platkow gorskich

    W miseczce mieszam platki z rodzynkami i jogurtem. Na wierzch ukladam pokrojonego w plasterki banana i polamana na male kawalki gorzka czekolade. Posypuje siemieniem lnianym ;

  36. Cieszę się, że udało mi się trafić na tę stronę. Niewielu dietetyków, specjalistów etc. potrafi o żywieniu i poradach dietetycznych pisać/mówić bez nadęcia. Twoje wpisy czytam zawsze z dużym zaciekawieniem i uśmiechem. Dziękuję!

  37. Właśnie zrobiłam wytrawną wersje z bazylią + od siebie dodałam jeszcze suszone pomidory do gotującej się owsianki i muszę powiedzieć , że jest boska ! 🙂

  38. Ja zawsze gotuję płatki na wodzie a mleko dodaję do już gotowego, wtedy się nie przypala. A ostatnio moim hitem są prazone owoce: jabłko+banan+nektarynka+cynamon . wychodzi porcja na 3 razy więc od razu gorące daje do dwóch słoiczków:)

  39. Hm generalnie owsianka jest fajna, ale w śniadaniu moim zdaniem powinno być więcej białka. Po nocy organizm potrzebuje je szybko uzupełnić, żeby nie trawić mięśni. Spróbujcie dorzucić do owsianki trochę WPC (białka serwatkowego)

  40. Właśnie zrobiłam owsiankę wytrawną wg przepisu. Z ciekawości- jak dotąd jadłam na słodko. I jest naprawdę pyszna! 🙂

  41. Miód lepiej dodać na koniec,kiedy wszystko przestygnie (wersja 4),ponieważ traci swoją wartość, pod wplywem temperatury.

  42. Owsiankę jem prawie codziennie od dwóch lat i uwielbiam! Moja ulubiona to zalana wodą (nestety nie mogę jeść mleka) i z kawałkami świeżego ananasa. Czasami dodaję również trochę masła orzechowego lub suszoną żurawinę.

  43. Zazwyczaj na szybko rano przed zajeciami jadam owsianke. Do szklanki mleka dodaje 3 lyzki platek owsianych, jedna jeczmiennych, lyzke blonnika orkiszowego badz lnu, bannan i batalię.

  44. Hej …..ogladalam oststnio program na tvn style " cofnac czas " i zastsnowilo mnie to gdy Pani dieretyk powiedziala ze nie mozna laczyc mleka z owocami hmmm

  45. Ja robięna cciepło
    Gotuje na domowym mleku kokosowym płatki górskie i zytnie
    Dodaje prazone migdały i słonecznik
    Tre jabłko
    Dodaje cynamon
    Wspaniale jest i ten aromat kokosa 🙂

  46. Witaj, świetny blog 🙂 owsianka gości u mnie dość często, zwykle "na wynos" . Od jakiegoś czasu jednak mam dość owsianki na słodko i w czeluściach wujka Gugle wyszperałam wytrawną 🙂
    szklanka płatków owsianych i 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego gotujemy ( zazwyczaj zajmuje to ok.5-10 min), dodajemy posmażoną cebulę/por/paprykę, szpinak/jarmuż/natkę pietruszki, doprawiamy do smaku. Po ugotowaniu można przechowywać w lodówce .Taką werję jem zamiast ziemniaków do obiadu.
    Po dodaniu mięsa- pieczona karkówka, gotowana szynka itp stanowi świetny obiad do pracy.

  47. U mnie owsianka dziennie na śniadanie ???? najczęściej to 4 łyżki płatków owsianych zalewam mlekiem. Dodaje cynamon i gotuję
    W miseczce rozgniatam banana następnie zalewam go owsianką i mieszam. Pychaaa. 2ga wersja to właśnie owsianka z malinami. Do gotującej się owsianki dodaję obecnie mrożonych malin i łyżeczkę miodu. Można też cynamon. Również pycha. Ostatnio wyprobowałam ze śliwkami suszonymi (tylko je zmieliłam)to było miodzio. A kiedyś nie mogłam patrzeć jak moja Babcia to jadła ????????

  48. ja lubię do garnka dodać platki owsiane, banana pokrojonego w plastry i pol łyżki tahiny, zalewam woda i gotuje, aż płatki wciągną płyn, smakuje jak bananowa chałwa 😉

  49. U mnie w domu nie jadało się owsianki. Postanowiłam ja jeść, aby zdrowo się odżywiać. pierwsza próba eksperymentalna: Na oko do garnka: woda płatki owsiane (nie górskie tylko normalne) gotuję 10 minut dolewam mleka (na oko) cynamon jabłko garść małą żurawin i parę rodzynek. Jest pyszna i bardzo sycąca. Ale znudziła mi się i tak trafiłam na tę stronę z czego się cieszę bo tu mnóstwo pomysłów na urozmaicenie owsianki! Będę próbować po kolei. Pozdrawiam wszystkie fanki owsianki!!! 🙂

  50. Tips for Women, ale i nie tylko…

    Facet także znalazł cenne wskaówki! :D… dzięki za ten artykuł, kiedyś bardzo często jadałem tego typu śniadanie jednak moje przepisy ograniczały się do zalewania samych płatków wrzącą wodą oraz dodaniu jabłka
    i cynamonu, w pewnym momencie nie mogłem już patrzeć na to „danie”.
    Po tym artykule czas na powrót oraz kulinarne eksperymenty. 🙂

  51. Witam, chciałabym jeść owsiankę na zimno z mlekiem sojowym. Ale wtedy nie mogę ugotować mleka sojowego prawda ? A jeśli z woda to wystarczy zalać wrzątkiem czy ugotować płatki owsiane w wodzie ? To wychodzi twarde:( proszę o pomoc

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here