Hamburgery z soczewicy z dipem jogurtowym

3

Hamburgery z soczewicy z dipem jogurtowym

Składniki:

*200gr soczewicy
• 1 gałązka tymianku
• 1 liść laurowy
• 1 czerstwa pełnoziarnista bułka
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 5 łyżki pietruszki, drobno posiekane
• 1 papryka chili (usunąć nasiona i drobno posiekać)
• 1 starta marchew
• 2 łyżki sezamu
• szczypta zmielony kminku
• szczypta zmielonej kolendry
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta pieprzu Cayenne
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki (ja daje razową)
• 2 gałązki szczypiorku, pokrojone w krążki
• 200g jogurtu low-fat
• 3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki octu winnego
• szczypta cukru
• 200 g drobno rozdrobnionej sałaty
• 100 g koktajlowych pomidorków pokrojonych w połówki
• 1 ogórek, pokrojony po długości

Sposób przyrządzania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.Gotować w garnku z pokrywką w 475 ml wody, dodać tymianek i liść laurowy. Gotować 35 minut lub do miękkości.

Po upływie 35 minut zdjąć pokrywę i energicznie mieszać, dopóki płyn nie odparuje i soczewica nie zacznie się rozpadać. Wyjąć tymianek i liść laurowy.

Zmiękczyć bułkę w ciepłej wodzie, wycisnąć nadmiar wody i dodać do soczewicy.

Podsmażyć cebulę i czosnek w 1 łyżce oleju. Dodać do soczewicy.

Wymieszać chili, marchew, pietruszkę, sezam, kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową i dodać do soczewicy.

Masę doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj jajko, mąkę i wymieszać wszystko razem.

Uformować 8 kotletów i umieścić na tacy.
Burgery posmarować delikatnie pędzelkiem resztką oleju, ale tylko po wierzchu, następnie zapiekać przez 12 minut na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza.

Aby zrobić dip jogurtowy należy  wymieszać szczypiorek z jogurtem i doprawić solą. Sałatkę zrobić z sałaty, octu, oleju i doprawić odrobinką cukru i soli do smaku.

Przepis wysłała czytelniczka bloga. 🙂

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMetamorfoza z Chodakowską
Następny artykułPoprawne wykonanie brzuszków
Dominika
Młoda mama Lenki, zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.

3 KOMENTARZE

  1. Wszystko mieszamy kiedy soczewica jest jescze ciepla, czy czekamy az przestygnie? Wazne, bo nie wiem, czy jajko sie nie zetnie od razu jak dodamy do cieplej soczewicy 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here