wtorek, 16 kwietnia, 2024
Strona głównaCiekawostkiDomowe przepisy na zdrowe masła orzechowe - właściwości

Domowe przepisy na zdrowe masła orzechowe – właściwości

Zdrowe masło orzechowe posiada bardzo dużo cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na Nasz organizm. Niestety większość tych, które są dostępne w sklepach ma bardzo nieciekawy skład ( cukier ), oczywiście znajdują się również wyjątki. Każda z Was może przygotować takie masło we własnym domu delektować się jego smakiem wtedy, kiedy macie na nie ochotę.

Właściwości domowego masła orzechowego:

  •  obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • jest bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik,
  • posiada kwasy oleinowe,
  • chroni przed chorobami serca,
  • widocznie poprawia kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie,
  • naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że jedzenie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca,
  • badania przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazały, że Panie, które jadły porcję orzechów masła orzechowego 2 lub więcej razy w tygodniu, mimo tego, że jest ono kaloryczne, to pozbywały się tkanki tłuszczowej szybciej, niż Panie, które nie jadły masła.

Jednym z mitów dotyczących masła orzechowego jest to, ze nie powinno być spożywane przez osoby, które są na diecie, ponieważ jest kaloryczne. Jest ono bogate w zdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajcie o umiarze, bo co za dużo, to niezdrowo :).

Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów  arachidowych:

  • 2 szklanki  prażonych, solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, to prażymy je na suchej patelni lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika  na 170 stopni.

Orzeszki miksujemy przez około 12 – 15 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w lodówce najdłużej przez miesiąc. Jako jedną porcję masła traktujemy 2 małe łyżeczki.

maslo_orzechowe_2
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-orzechowe

Przepis na domowe masło orzechowe z migdałów:

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów,

Sposób przygotowania:

Migdały prażymy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wrzucamy je do blendera i blendujemy przez około 12 minut do uzyskania jednolitej masy, Przechowujemy tak samo jak masło orzechowe.

Alimentos-para-maximizar-tu-entrenamiento-fisico-05
źródło:http://tendenciafemenina.com/

Przepis na masło słonecznikowe:

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron lub z pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

img_0131-682x1024
źródło: http://www.tessadomesticdiva.com/

Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu i wypróbujecie go. Dajcie znać czy masło wyszło i jak smakowało:).

Pozdrawiam serdecznie,

Dominika

Dominika
Dominikahttps://www.tipsforwomen.pl
Zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.
RELATED ARTICLES

24 KOMENTARZE

  1. Chyba się skusze i zrobię, bo nie miałam czegoś takie w ustach już chyba z rok 🙂 Zawsze bałam się, że to ma tyle kcal, a tutaj proszę miłe zaskoczenie 😉

    • Oczywiście nie zjadamy całego słoika w jeden dzień 🙂 Tak jak napisałam jedna porcja, to dwie małe łyżeczki 🙂

  2. Super post! Oststanio znalazłam nawet ranking masła orzechowego prowadzony przez jakiegoś blogera. Ma tez zbiór linków do domowych przepisów , napisze do niego żeby podkinkowal tez do Ciebie bo warto 🙂

  3. Witaj Tipsi. Do slonecznikowego nie ma potrzeby dodawania oleju,tak jak nie dodajemy oleju do pozostałych wypustów orzechowych. Wystarczy, że mamy mocny robot kuchenny. U mnie mieli na płyn. Co do masła z orzechów ziemnych proponowałabym obrać te w łupinach, ale dobrej jakości i dodać do nich soli morskiej. Jeszcze lepiej : kupić na allegro surowe fistaszki i zrobić masło od podstaw. Orzechy uprażone i solone, mają wątpliwe wartości odżywcze. Pozdrawiam.

  4. Z chęcią skorzystam z przepisu 😉 Mam tylko pytanie, z czym możemy jeść takie masło orzechowe? Do czego mozna je dodać?

    • Mozesz dac na kanapke i pokroic do tego banana, mozesz zrobic z nim nalesniki, dodac do owsianki albo po prostu poprawic sobie humor jedzac lyzeczka 😉

  5. A te orzeszki muszą być słone? Nie mogę być takie obrane fistaszki na przykład? 🙂 Chyba im niej soli tym lepiej

  6. o, wiele razy robiłam orzechowe, smakuje jak te najlepsze sklepowe.tylko trzeba odrobinę soli do smaku. ale migdałowe i słonecznikowe to dla mnie nowość, muszę zrobić 🙂

  7. Lubię masło orzechowe domowej roboty 🙂 kupuje niesolone orzeszki. Jedyny jego minus to taki ze nawet po 2 łyżkach czuję wzdęcia 🙁 a szkoda bo masełko jest pyszne

  8. Zrobilam słonecznikowe smakuje supcio. Tylko NW czy coś zle zrobilam czy mam slaby mikser ale mam zamiast “kremu” bardziej jest taki “chropowaty” i zbity a dodalam juz rzepakowego oleju noże wlasnie nie potrzebnie. Pomocy !!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular