5 zdrowych przepisów na naleśniki

92
pancakes with blueberry and powdered sugar in pan on rustic background

Uwielbiam naleśniki! Jestem wielką fanką naleśników faszerowanych wytrawnym farszem. Myślę, że wszyscy wiemy, że mąka pszenna nie jest najzdrowszym rozwiązaniem. Postanowiłam przygotować dla Was 5 zdrowych przepisów na naleśniki, którymi bez wyrzutów sumienia będziecie mogły częstować swoją rodzinę, dzieci, mężów, chłopaków czy rodziców. Mało tego, wasza sylwetka również będzie z nich bardzo zadowolona. 

 1. Naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • 100 gramów mąki kokosowej,
  • 3 jajka,
  • odrobina miodu,

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą, Odstawić na pół godziny. Smażymy na delikatnie naoliwionej patelni do zarumienienia. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.

2. Wytrawne naleśniki z mąki razowej

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej

Składniki na farsz:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół paczki świeżych liści szpinaku,
  • sparzony pomidor pokrojony w kostkę,
  • kilka małych kostek sera feta,

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki na ciasto. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowuj farsz. Na patelnie wrzuć liście szpinaku, pokrojonego w kostkę pomidora, kilka małych kostek sera feta. Wszystko ze sobą wymieszaj i dodaj jogurt naturalny. Na czystej patelni usmaż naleśniki, które później napełnij farszem.

3. Naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki na ciasto:

  • 150 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • 70 gramów mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania: 

Wszystkie wyżej wymienione składniki zmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut i smaż na patelni. Naleśniki z mąki kukurydzianej idealnie komponują się z białym twarogiem i owocami np. borówkami.

4. Najszybsze placki na świecie

Składniki:

  • banan,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,

Sposób przygotowania:

Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz ze sobą. Placki smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu! Przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania może trwać tylko 5 minut. 🙂

5. Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:

  • 100 gramów maki ryżowej,
  • 250 ml mleka ryżowego ( można zastąpić krowim, sojowym, migdałowym i każdym innym ),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Dołóż składniki mokre: mleko i jajka i dokładnie je ze sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, delikatnie naoliwionej. Pamiętaj, żeby przy każdej porcji smażenia naleśników wymieszać dokładnie ciasto. Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami.

Na pewno zastanawiacie się na jakim oleju smażę naleśniki. Jeżeli są one na słodko, warto jest wybrać olej kokosowy, który nada im cudownego aromatu. Do naleśników wytrawnych używam zazwyczaj odrobiny oleju rzepakowego. Oczywiście nie pokrywam całej patelni tłuszczem. Nakładam go zazwyczaj kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego i rozprowadzam na patelni. 

Jakie są Wasze ulubione naleśniki? Jeżeli jeszcze nie próbowałyście naleśników z innej mąki niż pszenna, koniecznie nadróbcie zaległości. Jestem pewna, że smak mąki ryżowej, kokosowej, razowej większości z Was przypadnie do gustu. Inaczej może być z tymi wykonanymi z mąki kukurydzianej. Koniecznie wypróbujcie przepisu na najszybsze placki na świecie. A Wy z jakimi dodatkami najczęściej serwujecie tę potrawę?

Pozdrawiam,

Dominika

 

92 KOMENTARZE

  1. Spadłaś mi z nieba z tym postem. Jestem przepotworną fanką naleśników, a dupa rośnie 😉 dzięki! 😉

  2. chętnie bym zrobiła z mąki kokosowej, ale ona kosztuje 13 zł za pół kilo. jeszcze by mi zasmakowały i zostałabym bankrutem XD Jak wy to robicie, że z mąki razowej wychodzą wam normalne naleśniki? nie rozwalają się? ja mam zawsze z tym problem, ale to może też dlatego, że robię z wodą, a nie z mleka (inaczej nie mogę)

    • Mąkę kokosową można ze spokojem zrobić samemu 🙂 Najpierw wiórki można wykorzystać do zrobienia mleka kokosowego, a z pozostałości – mąkę 😉 Ekonomicznie bardzo !

    • Niekoniecznie. Odrobina wprawy, dobra patelnia, a gwarantuję, że naleśniki nie będą się rozwalały. A co do smaku,są specyficzne, ale nie mogę powiedzieć, że niedobre. 🙂 Coś innego.

    • Aby się nie rozwalały można dodać np.łyżkę maki ziemniaczanej albo ryżowej. Mi smakują naleśniki z tej mąki – przypomina mi się ich smak gdy leżałam w szpitalu panie z kuchni specjalnie dla mnie zrobiły naleśniki z tej mąki i na wierzch dały drzem truskawkowy – pycha 🙂

  3. Tipsi, czy te najszybsze na świecie placki mogę smażyć bez żadnego tłuszczu? 😀 Ogólnie wyeliminowałam niezdrowe tłuszcze z diety, zastępuje jak coś olej oliwą z oliwek.

  4. Nr 4 to dla mnie number one odkąd pierwszy raz spróbowałam 🙂
    Z mąką razową w naleśnikach jednak się nie polubiłam 😉 Będę natomiast w najbliższym czasie testować gryczaną 🙂

  5. Naleśniki z mąki gryczanej to jedne z moich ulubionych 😀 dodaję do ciasta kakao i jem z kwaśnym dżemem.
    Na pewno wypróbuję przepisu na naleśniki kokosowe i banan z płatkami owsianymi!

    • Najlepiej w sklepie z ekologiczną żywnością 🙂 często w aptekach są z nią regały… a jeśli masz gdzieś koło siebie sklep „Lewiatan” to również możesz zajrzeć. Ja tam kupiłam mleko kokosowe, a olej w Biedronce 🙂

  6. Kocham naleśniki ^^ swoje robię ma mące zytniej i wychodzą pyszne i delikatne 🙂 mniam ! W planie dziś na podwieczorek 😀

  7. Zakochałam się w fast placuszkach. Są wyśmienite, szybkie, pięknie się smażą bez grama oleju i wyglądają jak delicje:) Nie wiem jak mogłam wcześniej nie znać tego przepisu???!!! Dzięki:)

  8. a próbowałyście placków z płatków owsianych? też pychotka, u nas to tradycja w niedzielę rano 🙂
    namoczyć płatki, do miękkich dodać 2 jajka, jogurt naturalny, słodzik – w przepisie było trochę tłuszczu, ale moja patelnia daje rade bez. smaruję ją trochę do pierwszych placków, potem już nie. można dorzucić owoców, w zimie smarujemy dżemem, ja bezcukrowym 😉

  9. prosiłabym alby w każdym poście kulinarnym Pani podawała w którym sklepie moge kupić te składniki jak np mąka kokosowa
    dziękuję i pozdrawiam

  10. Właśnie jem placuszki bananowe z jogurtem i borowkami. Są genialne! Przepis trochę zmienilam, dałam tylko jedno jajko i płatki zamieniłam na otręby owsiane. Placuszki są delikatne i baaardzo smaczne świetna alternatywa gdy owsianka się już trochę nudzi. Dzięki Tipsi ❤

  11. Przepis z ostatnich eksperymentów 🙂
    MALINOWE PLACUSZKI na maslance

    Mąka jaglana(zmielilam w mlynku kasze jaglaną)
    Mąka owsiana (zmielilam płatki owsiane)
    DWA RODZAJE MĄKI ZMIESZAŁAM

    Szklanka maslanki ( może być jogurt naturalny bądź grecki)
    odrobinę wody lub mleka do rozrzedzenia
    1 jajko
    garść MALIN
    OPCJONALNIE:
    miód
    cynamon
    wanilia z laski

    NASTĘPNIE- po wymieszaniu mokrych składników dosypujemy mieszankę mąki,aż uzyskamy odpowiednią konsystencję na placki 😉 (dosyć gęsta)

    SMAŻYĆ na odrobinie masła klarowanego,oliwie z oliwek lub po prostu na suchej patelni 😉
    PODAWAĆ z kleksem jogurtu i z sosem malinowym z miodem
    SMACZNEGO!
    Przepraszam za ew. niedociągnięcia 🙂

  12. A ma ktoś pomysł czym zastąpić jaja w naleśnikach? Muszę się bardzo ograniczać, szczególnie z żółtkami….

  13. Super przepisy. W ruch pójdą placki z bananem i naleśniki razowe.
    Co do placków z banana to robiłam takie ale bez płatków. Same jajko, banan i cynamon, ale z tego co wiem, to można tam dodać i rodzynki czy figi itd 🙂

  14. Super przepisy. W ruch pójdą placki z bananami oraz naleśniki razowe. Wcześniej robiłam placuszki ale bez płatków.
    Czy te płatki trzeba wcześniej namoczyć ?

  15. Witam . Moje ulubione naleśniki to naleśniki z mąki ryżowej lub razowej z masłem orzechowym bez soli i cukru i musem truskawkowym z kslitolem. Polecam

  16. Nalesniki z kmaki kokosowej to totalna porazka! W smaku bardzo delikatne i mocno kokosowe, ale w przygotowaniu to masakra! Sa bardzo kruche! nie dalo rady nawet jednego calego zrobic. Z jednej strony zaczynaly sie przypalac, ale by odwrocic w calosci potrzebowalabym cudu, rozwalaly sie od razu z tej ich kruchosci. Jakies wskazowki ??????????????
    Nastepnym razem zrobie z maki ryzowej! moze uda sie 🙂

  17. Te placki z maki kokosowej to jakas porazka. Wyszla breja, rozlatuje sie, nie wiem jak ty to smazysz i wgl jak ma wygladac ciasto. Bardziej suchez mokre? Pieniadze wyrzucone w bloto.

  18. Ja do naleśników polecam mąkę pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową. Wiadomo, to nadal pszenica, ale w trochę zdrowszym wydaniu 🙂 do tego jajo, mleko/woda i voilà!

  19. Przepis z maka kokosowa powinien zostać usunięty gdyż jest to tylko i wyłącznie marnowanie składników! Zrobiłam wszystko tak jak jest podane w przepisie a ciasto na patelni i tak się rozlecialo….Porażka

  20. Zrobiłam właśnie te z 3 składników, smażyłam bez oleju i wyszły przepyszne! A przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Na pewno będę je robić częściej. 🙂

  21. Przepis na naleśniki z mąki kokosowej jest bez sensu. Tak jak poprzedniczki stwierdzam, że po prostu nie da się ich zrobić. I tak – mam specjalną teflonową patelnię do naleśników, odmierzałam wszystko co do grama czy ml. Sprawdzałam też przepisy na innych stronach – zawierają zupełnie inne proporcje.

  22. A mi placuszki bananowe nie chcą wyjść. Próbowałam już kilka razy, na różnych patelniach, z olejem i bez i do diabła ciągle nie wychodzą. Będę próbowała do skutku skoro wszyscy je tak zachwalają 😉

  23. Tipsi, powiedz Kochana, czy naleśniki z płatków owsianych i banana nadają się do smażenia na oliwie? I czy przed zamieszaniem płatków z bananem, sparzasz je wcześniej żeby były bardziej lepkie? Pozdrawiam Cie serdecznie 😘

  24. jaka powinna wyjsc konsystencja ciasta na naleśniki z mąką kokosową? właśnie zrobilam i po polączeniu skladnikow wyszla mi dosc sucha masa, coś jak ciasto na kruszonke. Po odczekaniu pol godzinki dolalam troche wody bo stwierdzilam, ze cos jest nie tak. Zaczęłam smażyć – katastrofa.

  25. Przepis z mleczkiem kokosowyn prawdziwa miazga! Cudownie puszyste, na słodko z truskawkami i jogurtem naturalnym niebo naprawdę <3

  26. mam pytanie do naleśników z mąki kokosowej, co mam zrobić jeśli palą sie na zewnątrz a w śrdoku są nie zrobione i rozwalają się przy odwróceniu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here