5 przepisów na zdrową kolację

33

Brakuje Wam pomysłów na zdrową kolację? Chcecie urozmaicić swój jadłospis? Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które mogą Wam się spodobać. Mam nadzieję, że Wy również podzielicie się swoimi przepisami i wspólnie stworzymy post w którym każdy z nas znajdzie mnóstwo przepisów z których będzie mógł każdego dnia skorzystać. Poznajcie moje propozycje.

1. Sałatka z łososiem i rucolą

Składniki:

  • garść rucoli.
  • jajko ugotowane na twardo,
  • płatki migdałów/ słonecznika
  • około 100 gramów łososia
  • kilka plasterków cytryny

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • odrobina soku z cytryny.
  • przyprawy,
Sposób wykonania:

Kawałek łososia przypraw według uznania, ułóż na nim kilka plasterków cytryny i zapiecz w piekarniku przez około 15 minut – 180 stopni. Przygotuj umytą rucolę, jajo pokrojone w półksiężyce. Upraż migdały na patelni. Na sałacie ułóż małe kawałki łosia. Jogurt wymieszaj z przyprawami i odrobiną cytryny. Polej nim sałatkę i posyp migdałami.

2. Szparagi ze słonecznikiem

Składniki:

  • około 5 szparag na osobę ( zielone, białe ),
  • pomidorki koktajlowe,
  • odrobina pokruszonej fety,
  • pestki dyni, słonecznika,
  • ocet balsamiczny,
Sposób wykonania:

Szparagi przygotowujemy tak jak zawsze. Pomidorki kroimy na połówki, fetę kruszymy, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Gotowe szparagi układamy na talerzu, posypujemy fetą i ziarnami, a na koniec polewamy delikatnie octem balsamicznym.

3. Pomidory z mozzarellą

Składniki:

  • pomidor,
  • świeża bazylia,
  • mozarella,
  • oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:

Pomidora oraz mozarellę kroimy w plasterki, Układamy naprzemiennie na talerzu. Posypujemy świeżą bazylią i delikatnie kropimy oliwą z oliwek.

4. Rolada ze szpinakiem

rolada

Przepis na roladę znajdziecie na moim blogu ===> klik

5. Jajko sadzone w papryce

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 plasterki papryki,
  • przyprawy,
Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię, Ułóż na niej plasterki papryki, wbij do nich po jajku. Pozostaw na patelni do ścięcia białka i żółtka. Podawaj z chlebem razowym, warzywami.

Jakie są Wasze ulubione pomysły na pyszną, lekką, zdrową kolację? Będzie mi bardzo miło jak podzielicie się nimi. Każdy z nas potrzebuje urozmaicenia. Uwielbiam gotować i z ogromną przyjemnością przetestuję Wasze propozycje.  Stwórzmy wspólnie zbiór najlepszych przepisów na kolację.

Pozdrawiam,

Dominika

33 KOMENTARZE

    • Jajka to najlepsze co możesz zjeść na kolacje, jajecznica z 3ch jaj z tego dajesz 2 żółtka + warzywa + (ew. chuda wędlina, jeżeli nie jesteś na redukcji). Także nie wiem gdzie wyczytałaś takie głupotki 😉

  1. Polecam sałatkę, ktorej skladniki to: sałata, pomidorki koktajlowe, mozarella, swieży ogórek. Sos to lyzka oliwy z oliwek zmieszana z przyprawami np.: ostra papryka, oregano, bazylia – co kto lubi, to samo tyczy sie doboru warzyw :).

  2. Czy aby na pewno pomidory z mozzarellą są świetnym duetem??? Pomidorów nie powinno łączyć się z białymi serami. Co innego z brokułem…

      • Owszem, nie powinno się łączyć zarówno pomidora z ogórkiem, jak i pomidora z białymi serami, jednak warto zauważyć, że przyczyny się różnią. Jeśli połączymy pierwsze z dwóch wymienionych, to stracimy jedynie ich zdrowotne właściwości, z kolei częste spożywanie połączonych produktów wymienionych jako drugie może spowodować bolesną chorobę stawów. Więc lepiej zwracajmy uwagę na to co można, co nie i dlaczego 🙂

  3. Hey, wybacz , ale jeśli ktos chce się zdrowo odżywiać to pomidori z mozarellą są słabe, bo nic nie wnoszą do Twojego organizmu. Może z twarogiem byłyby lepsze, ale mozarella, słaba jakosć białka

  4. Myślę, że tu nie chodzi o popadanie w obłęd i warto zauważyć, że o ile nie można łączyć zarówno pomidora i ogórka, jak i pomidora z białymi serami, o tyle przyczyny tego są różne. Jeśli połączymy ser biały z pomidorem i będzie się to wiązać z częstym spożywaniem takiego zestawu, to jesteśmy narażeni na bolesną chorobę stawów, z kolei jeśli połączymy ogórka z pomidorem, to tracimy tylko na ich wartościach odżywczych.

  5. Hej , Tipsi. 😀 Czytam Cię już od dawna, ale nigdy nie komentowałam- jednak dzisiaj nadszedł ten dzień kiedy mam pytanie i sądzę, że możesz mi pomóc. Chodzi o to, że mam naprawdę zły jadłospis patrząc na to jak wygląda ten wzorowy, jednak nie jest też tragiczny- co prawda u nas w domu smaży się na oleju roślinnym, przyrządza potrawy z solą itp. Jednak nie jem fast-foodów, nie piję gazowanych, kolorowych napoi, a po słodycze w sumie też nie sięgam tak bardzo często. Mam jednak pytanie. Czy mogłabyś zrobić porównanie pieczywa, załóżmy w Lidlu? Może to głupie, ale nigdy nie wiem jaki chleb wybrać. Rzadko jem pieczywo, no ale jednak trzeba zrobić sobie z czymś kanapki do szkoły. :p Przecież tam nie ma żadnych etykietek mówiących o tym jakiej mąki użyto itd. Więc może całkowicie zrezygnować z pieczywa lub piec je w domu?

    • jeśli chleb jest w folii to ma podany skład 😉 ale taki przegląd pieczywa to dobry pomysł, też zawsze zastanawiam się jaki wybrać

    • Zasada jest prosta: im mniej składników, tym lepiej. Jeśli więc kupujesz pieczywo żytnie, to powinien on wyglądać mniej więcej tak: mąka żytnia, woda, sól. I lepiej kupować w piekarni niż w supermarketach.

  6. Uwielbiam sałatkę: szpinak, tuńczyk z puszki, cebulka, ogórek kiszony, sos jogurtowy z odrobiną majonezu i do tego pomidorki koktajlowe. Polecam jest cudowna. Jeszcze na kolację uwielbiam cukinię grillowaną z pastą z fety, jogurtu naturalnego i szczypiorku

  7. Moja ulubiona kolacja: drobno pokrojone pomidorki, mala puszka tunczyka, kilka kawaleczkow fety i pietruszka. Ewentualnie do tego jajko na pol-twardo. Pychotka! I duzo bialka! Polecam! (a pietruszka zabiera tunczykowy zapach!)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here