5 przepisów na letnią, orzeźwiającą sałatkę

8
Fruit salad in hollowed-out orange. On wooden table.

Lato w pełni. Niestety sezon na wakacyjne owoce powoli się kończy, a w niektórych przypadkach już się skończył. To ostatnie chwile, żeby nacieszyć się smakami lata. Postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma przepisami na pyszne, pożywne, a przede wszystkim orzeźwiające sałaki, które umilą Wam ostatnie tygodnie lata. Koniecznie przetestujcie przynajmniej jeden z tych przepisów. Myślę, ze każdy z Was znajdzie coś dla siebie.

1. Sałatka z mango

” Składniki:

  • Sałata lodowa 200 g
  • Mango 280 g
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  •  Pieprz kolorowy
  •  Jogurt naturalny 200 g

Sposób przygotowania:

Główkę myjemy i rwiemy na kawałeczki usuwając grube części. Doprawiamy ziołami, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą czosnkową. Dokładamy pokrojone w drobną kostkę mango. Całość polewamy jogurtem.
SMACZNEGO! ” – źródło: vitalia.pl

2. Sałatka z arbuzem, serem feta i świeżą miętą

” Składniki:

  • Arbuz 300 g 
  • Ser typu „Feta” – według gustu
  • Mięta, liście świeże
  • Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
  • Miód pszczeli – 1 płaska łyżka
  • Pieprz czarny,

Sposób przygotowania

Schłodzonego arbuza i ser Feta pokroić w kosteczkę. Miętę drobno posiekać. Sok z cytryny połączyć z miodem. Arbuza i fetę połączyć ze sobą, posypać miętą i wymieszać. Całość polać sosem cytrynowo – miodowym. Przyprawić do smaku pieprzem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu (później arbuz „puszcza” sok i robi się zupa).” – źródło – vitalia.pl

3. Sałatka owocowa z miętą

” Składniki:

  • Jabłko
  • Brzoskwinia
  • Nektarynka
  • Banan
  • Mięta liście
  • Sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy i kroimy w kostkę .Miętę siekamy dość drobno – najlepiej, gdy mięta jest świeża, a jeśli posiadacie suszoną, to namoczcie ją trochę w chłodnej wodzie zanim ją posiekacie. Wszystko mieszamy razem w miseczce i skrapiamy odrobiną soku z cytryny bądź limonki. Sałatka najlepiej smakuje delikatnie schłodzona.” – źródło – vitalia.pl

4. Sałatka z granatem

Składniki:

  • ulubiona sałata bądź mix sałat,
  • granat,
  • mango,
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mango kroimy w kostkę. Całość posypujemy owocem z granatu i polewamy sokiem, który w nim mamy. Przyprawiamy do smaku według gustu. Można dodać fetę.

5. Sałatka z mozarellą i truskawkami

Składniki:

  • świeży szpinak,
  • truskawki,
  • olej balsamiczny,
  • mozarella,
  • uprażony słoneczniki,

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj szpinak i truskawki. Truskawki pokrój na ćwiartki. Mozarellę w kostkę. Ułóż ją na szpinaku, a na nią połóż truskawki. Całość polej olejem balsamicznym i posyp uprażonym słonecznikiem.

Jakie są Wasze ulubione przepisy na lekką i orzeźwiająca sałatkę z wykorzystaniem owoców? Z chęcią poznam Waszych ulubieńców i wypróbuję nowe, lekkie przepisy. Lubicie połączenie owoców z warzywami i wytrawnymi dodatkami? Ja UWIELBIAM, zwłaszcza w wakacje. 

Pozdrawiam,

Dominika

8 KOMENTARZE

  1. Znalazłam jeszcze kilka fajnych przepisów na tej vitalii, w ogóle wcześniej nie znałam portalu. A to połączenie mozarella i truskawki- mistrzostwo świata!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here