5 powodów dla których warto pokochać AWOKADO

66

Awokado zaliczane jest do „super żywności”. Uwielbiają je przede wszystkim  osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Za co tak naprawdę wszyscy je kochają? Dlaczego warto je włączyć do swojej diety? O tym opowiem za chwilę. Wiele osób uważa, że awokado jest warzywem. Jest to błędne stwierdzenie. Zaliczamy je do owoców. Awokado jest nazywane również gruszką aligatora. Dzięki swojemu charakterystycznemu kształtowi, kolorze i chropowatej skóry jest bardzo charakterystyczne. Pamiętaj o tym, że awokado jest bardzo kalorycznym owocem w 100 g jest 160 kcal.

1) Dla naszych potomków

Nie wiem czy wiecie ale w awokado znajdziemy foliany. Kwas foliowy zalecany jest każdej kobiecie, która planuje ciążę bądź jest w ciąży. Pomaga on rozwijać układ cewy nerwowej, mózg i inne narządy płodu. Potwierdzono również, że osoby, które dbają o to, żeby ich dieta byłą bogata w kwas foliowy, rzadziej chorują na serce i są w mniejszym stopniu narażeni na udary.

2) Właściwości zdrowotne

Awokado jest bogatym źródłem witaminy B, E, K. A, C.  Posiada właściwości przeciwzapalne. Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, dzięki któremu organizm utrzymuje prawidłowe działanie układu pokarmowego.

3) Obniża poziom cholesterolu

Nie wiem czy wiecie, że w średniej wielkości awokado jest około 41 gramów tłuszczu. W tym wypadku mówimy o kwasie oleinowym, który jest zdrowym tłuszczem. Przede wszystkim obniża on poziomu złego cholesterolu, ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi. Awokado jest również źródłem nienasyconych kwasów, które pomagają kontrolować poziom cukru oraz wzmacniają tętnice.

4) Zatrzymaj młodość

Awokado jest doskonałym źródłem glutationu, który jest przeciwutleniaczem i odgrywa ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Pomaga również spowolnić proces starzenia się i pozwala przez dłuższy czas cieszyć się młodością.

5) Właściwości upiększające

Z poprzedniej części wpisu wiecie już, że awokado jest wspaniałym źródłem kwasów i tłuszczów. Dzięki obecności kwasów, olej bez większych problemów wnika w skórę. Dlaczego nie mielibyśmy ego wykorzystać do pielęgnacji własnego ciała, prawda?

Olej z awokado nawilża skórę, łagodzi stany zapalne, przyśpiesza gojenie ran, zapobiega utracie wody z naskórka, pobudza syntezę kolagenu, chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki  nienasyconym kwasom tłuszczowym olej z awokado polecany jest osobom, które mają problem z suchymi, zniszczonymi włosami.

Jeżeli chcecie odpowiedni nawilżyć swoją skórę, macie dojrzałą bądź wrażliwą cerę,   wybierajcie produkty, które w składzie mają w awokado. Możecie również sami przygotować domowe kosmetyki przy użyciu tego owocu. Jeżeli znacie jakieś ciekawe przepisy,będzie mi miło jak się nimi podzielicie.

Zostawiam Wam przepis na bardzo dobrą domową maseczkę do twarzy:

Zmiksuj miąższ z połowy awokado, dodaj 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Powstałą papkę nałóż na twarz, szyję i dekolt. pozostaw na około 20 minut, a  później zmyj reszt z twarzy wodą.

New Image

Dostałam od jednej z Was zdjęcie drzewka, które wyrosło z posadzonej pestki awokado. Jeżeli chciałybyście spróbować posadzić u siebie w domu, zostawiam Wam krótki opis od autorki zdjęcia ” Jeżeli chcesz je zasadzić, to najpierw musisz wsadzić po bokach pestki trzy wykałaczki i na nich wsadzić tą pestkę do szklanki z wodą, tak aby do połowy była zanurzona (czubkiem do góry). Dopiero gdy puści długi korzeń można ja przesadzić do ziemi.” Kto zamierza wypróbować? Przyznajcie się.

A Wy kochacie awokado? Ja niestety nie umiem się do niego przekonać. Próbowałam kilkakrotnie i za każdym razem kończyło się to tak samo. Nie smakuje mi awokado w pastach, sałatkach, koktajlach. Może macie jakieś sprawdzone, dobre sposoby na ten owoc, dzięki którym udałoby mi się pokochać awokado? Bardzo mi zależy na tym żeby w końcu się do niego przekonać. 

Pozdrawiam,

Dominika

66 KOMENTARZE

  1. Ja się przekonałam do zmiksowanego awokado z musztardą, czosnkiem i jogurtem naturalnym (plus sól i pieprz), na początku było średnie w smaku, ale za drugim razem pokochałam ten smak 🙂

  2. Ja przekonałam nawet mojego sceptycznie nastawionego męża 🙂 po prostu kładę mu avokado w cienkich plasterkach na kanapki pod wędlinę. Do tego rzeżucha, ogórek albo rzodkiewka i mówi że mu smakuje 🙂

  3. Hej! Też się długo nie mogłam przekonać do awokado, ale tata "sprzedał" mi pyszny pomysł – awokado przekroić na pół, łyżeczką wybrać środek i rozsmarować to na kanapce. Na to pomidorek i trochę soli + pieprz i aż się uszy trzęsą 😀

    • A mnie w tej wersji aż cofa… więc np. moje uszy się nie trzęsą. Ja awokado stosuję zamiast masła, bardzo mocno je rozdrabniam, czasem blenduję, sól, pieprz i stosuje bardzo bardzo cienko na kanapce zamiast masła. Ale żeby zjeść muszę mieć dużo składników na kanapce, żeby nie czuć smaku awokado. Nie smakuje mi i już, a jem z rozsądku… zdrowego rozsądku 🙂

  4. Hej 🙂 awokado zaczęłam jeść od kiedy jestem w Hiszpanii, tzn. od 3 miesięcy. Jem je praktycznie codziennie, w formie pasty, i muszę przyznać, że się w nim zakochałam. 🙂
    Mój sposób: pół awokado rozgniatam na talerzu widelcem (musi być na prawdę dojrzałe!) dodaję trochę soli, trochę soku z cytryny, mieszam, dodaję łyżeczkę jogurtu naturalnego i znów mieszam. Nakładam na kromkę chleba pełnoziarnistego, możesz posypać też oregano, i położyć plasterki pomidora na wierzchu 🙂 pyszne!
    Daj znać, czy Ci posmakowało. Pozdrawiam 😀

  5. Hej! też się długo nie mogłam przekonać do awokado, ale tata sprzedał mi "pyszny" pomysł – wybrać środek łyżeczką i rozsmarować wybraną część na kanapce. Na to położyć pomidor, doprawić odrobiną soli i pieprzu 🙂 pyszne, polecam!

  6. Ja kroje je w cienkie plasterki i dodaje do sałatek lub prosto na kanapkę 😉
    Poza tym, jakiś czas temu z pestki wyrosło mi piękne drzewko 😉 ma już prawie metr wysokości 😉

  7. Polecam bardzo dobrą i prostą sałatkę z awokado dzięki której do tego owocu przekonał się mój mąż:
    awokado, szczypior, pomidorki koktajlowe
    awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, przekroić każdą połówkę na 2 części, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miski, skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone pomidorki koktajlowe lub jednego dużego pomidora, szczypiorek, posiekane chili, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
    Pycha !!!

  8. A ja uwielbiam awokado z odrobiną soli i czosnku jako pasta na pieczywo, teraz już zajadam same.A z ciekawostek jest to, że gdy zasadzimy pestkę to po 4 miesiącach wyrośnie nam roślinka 🙂

  9. Pyszna jest sałatka z awokado, surimi, świeżym ogórkiem i jajkiem. Do całości dodaje jogurt naturalny z niewielką ilością majonezu.

  10. Do avocado przekonałam się dzięki kanapkom. W innej postaci w zasadzie go nie jem. Codziennie rano smaruję kanapkę 1/4 avocado, odrobinę solę (ewentualnie jakieś inne przyprawy np. trochę pieprzu z odrobiną sproszkowanych pomidorów) i smakuje wyśmienicie! Nawet zrezygnowałam z owsianek na śniadanie, bo jakoś nie umiem sobie odmówić avocadowej pyszności z rana!

  11. Awokado.. Kiedyś przeze mnie niecierpiące a teraz uwielbiane 🙂 u mnie nie ma dnia bez awokado. Dziennie zjadam przynajmniej pół tego owoca. W koktajlu: garść szpinaku, gałązka natki pietruszki, jabłko lub pomarańczowym, pół awokado, 1cm imbiru, cynamon, 3 goździki (cudowne przeciwutleniacze!!!), łodyga selera naciowego, odrobina stewii, ewentualnie pół cytryny. Trochę wody lub mleka kokosowego. Miksuję w mikserze do smoothie. Pychota. Awokado nie jedt wyczuwalna. Nadaje za to cudowną kremową konsystencję. Moja skóra poprawiła sie o 180'.
    Sałatka: sałata rzymska, pomidorki koktajlowe lub ogórek, papryka, oliwki, pół AWOKADO, ser feta pokruszona, odrobina soli himalajskiej (oliwki i feta są wystarczajaco słone, nie przesadzać z solą dodaną), pieprz świeżo zmielony, czosnek w oroszku, oliwa, ocet balsamiczny. Można dodać cebulę drobno posiekaną. Wymieszać i zajadać się 🙂

  12. Hej ! Ja mam świetny przepis na słodko ! 😀
    Ala nutella 😉 Poł awokado , 1 banan +1 łyżeczka miodu +2 łyżki kako Mniam ! 🙂 wszystko oczywiscie wymieszane na gładką masę 😉

  13. Ja uwielbiam awokado to moj przysmak a robie to tak: czekam az awokado dojrzeje.Smaruje go na kromke chleba i posypuje troche sola i piepszem wtedy smakuje lepiej albo poprostu jem same z sola i pieprzem

  14. Ja polecam pastę z połówki awokado rozgniecione z łyżką soku z cytryny solą i pieprzem, do tego sera feta lub koziego i 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Na chleb żytni z sałatą. Pyyyyyycha 😉

  15. Tipsi ja też miałam taki problem to nie mogłam i koniec. Ale znalazłam przepis: jedno dojrzałe awokado, dwa ugotowane na twardo jajka, cytryna do smaku, sól, pieprz do smaku wszystko wymieszać i gotowe. Jest to dla mnie taka różnica ze przez tą dużą ilość jajek nie czuje awokado a jajka. Smakuje jak pasta jajeczna. Teraz bardzo lubię a awokado jem tylko w tej postaci.

  16. Tipsi jja też miałam taki problem to nie mogłam i koniec. Ale znalazłam przepis: jedno dojrzałe awokado, dwa ugotowane na twardo jajka, cytryna do smaku, sól, pieprz do smaku wszystko wymieszać i gotowe. Jest to dla mnie taka różnica ze przez tą dużą ilość jajek nie czuje awokado a jajka. Smakuje jak pasta jajeczna. Teraz bardzo lubię a awokado jem tylko w tej postaci.

  17. Polecam jako pyszne guacamole. Rozgniatasz miasz widelcem , dodaj szczypte soli, ze dwie łyzki śmietany, drobno pokrojonego w kosteczke pomidora, mieszasz wszystkie skladniki i gotowe.( skladniki sa tak naprawde opcionalne, mozesz dodac takze posiekana natke pietuszki czy cebule, a mozesz tez z sama smietana i sola tez pyszne). Mozna podawac na kanapce lub po prostu jesc z jakimis chipsami czy sucharkami. Ja uwielbiam awokado , za rowno na kanapce, w toscie czy po prostu w postaci guacamole.

  18. A javpolecam awokado plus łosos (oba skropic cytrynka) wedzony, jajko na twardo,rzodkiewka, swiezy ogorek, szczypiorek. To zmieszac z naturalnym serkiem np marki president, doprawic. Pycha!

  19. Och, uwielbiam awokado! Ja za każdym razem zjadam połówkę leciutko posypaną solą – wtedy nabiera smaku i wyrazu – prosto ze skórki, łyżeczką 🙂 Mi też na początku nie smakowało, ale mój chłopak nauczył mnie tak jeść i teraz jestem istnym awokadożercą. Gdybym miała do wyboru, nie zamieniłabym awokado na słoik nutelli. 😉 Jest pyyyyyycha!

  20. Dla mnie najlepsze tosty z chleba razowego ma to serek tartare orzechowy awokado dojrzale w plastrach jajko na twardo pokrojone sol i pieprz. Niebo w gebie.. Awokado musi byc dojrzale ale nie może miec.brazowych plam bo juz wtedy jest przejrzale i wlokniste…

  21. Tipsi, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do guacamole papryczkę chilli. Wtedy wychodzi pikantna pasta, a mdławy smak samego avokado przestaje być wyczuwalny. Polecam 🙂

  22. Tipsi, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do guacamole papryczkę chilli. Wtedy wychodzi pikantna pasta, a mdławy smak samego avokado przestaje być wyczuwalny. Polecam 😀

  23. Pasta z avokado, którą polubi nawet facet 🙂
    1 dojrzałe avokado
    1 średni zielony ogorek pokrojony z bardzo drobną kosteczkę
    1 kostka twarogu (polecam chudy)
    Ser i avokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojony ogórek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
    Z razowym pieczywem pyszne!

  24. Ja bardzo lubię awokado 🙂 jeśli już jem kanapki ( a jem je bardzo rzadko), to smaruję nim chleb 🙂 moim zdaniem jego smak jest tak łagodny, że nie da się go nie lubić, w koktajlach w ogóle go nie czuję, w sałatkach troszkę 🙂 jadłam tez pulpety z kurczaka z cukinia, papryką i awokado i też sie super sprawdza 🙂 (wszystkie produkty siekamy, mieszamy ze soba i smażymy kotleciki). Ja jedno awokado jem przez prawie tydzień 😛

  25. podchodziłam już kilka rady do awokado i nie moge się do niego przekonać… może w wersji płynnej się sprawdzi ;p Jego smak mnie odpycha 🙁

    Podoba mi się tutaj 😉 Obserwuję;)

  26. Awokado świetna sprawa – polecam koktajl z nim wg dr Bardadyna 🙂 Oczywiście można też stosować wszelkie modyfikacje, aby tylko trafić w swój gust. Trzeba kombinować 😀

  27. ja mam idealny sposób, dzięki któremu zjadam pół awokado na śniadanie:) połówkę awokado blenduję z jabłkiem, 4 łyżkami jogurtu greckiego, do tego cynamon i cukier trzcinowy. Gotuję owsiankę na wodzie bez cukru i po ugotowaniu łączę zblendowaną papkę z owsianką. Posiłek bardzo smaczny i pożywny, do tego zupełnie nie czuć awokado:)

  28. Ja rowniez nie lubie awokado. Ale jest jeden świetny kokatjl ktory ubustwiam z nim. A prprzepis jest taki :
    -Jeden banan
    -pol awokado (bez skorki)
    -lyzka odtluszczonego Kakao
    -Mleko
    Wszystko to miksujemy. Schladzamy i smacznego 😉 Zastepuje slodycze i nie jest kaloryczne 🙂

  29. Awokado jest ok. A jak przekonac sie do stevii? Probowalam suszona, slodzik i listki i nie jestem w stanie. Pod zadna postacia.

  30. Osobiscie do avocado przekonalo mnie swierze guacamole z czerwons cebula,koledra,papryczkami chilli i sokiem z limonki-pycha! Na codzie jem paste z avocada i jajka, do tego sol i pieprz i jest to super opcja zamiast masla 🙂 co dosalatek uwielbiam takie ktore mieszaja avocado z kozim serem -pychota 🙂

  31. Pyszny sposób na słodko…rozgniecione awokado, sok z cytryny i cukier. Smakuje podobnie do pysznego, dojrzałego kiwi.

  32. ja jak i moja mama avocado jemu na kanapce zamiast masla, albo na plasterki albo starte na mase. i do tego warzywa, mozzarella i co tam dusza zapragnie 🙂

  33. Ja kocham avokado 🙂 Pod każda postacią, czy to kawale w sushi ( zamiast ogórka) czy kostka w sałatce, czy pasta. Jednak moja miłość zaczęła sie od pasty Guakamole 😀 początkowo kupowałam gotowa pastę 🙂 i jadłam z Chipsami ;/ wiem masakra ale tak było 🙂 pózniej sama zaczęłam mieszać owoc z przyprawami aż raz natrafiłam na gotowa kompozycje ziół do avokado 🙂 uwielbiam.

  34. tez na poczatku nie lubiłam. bylo mdłe. ale to kwestia dobrego doprawienia. na początku nie zaluj soli i czosnku. zabijają mdły smak. plus oczywiscie sok z cytryny i pieprz. na to pomidor i kanapeczka gotowa. mi posmakowało za drugim razem. teraz mogę jesc nawet nie doprawione. uwielbiam i jem codziennie.

  35. Moze zapiekane awokado…. Dojrzale awokado podziel na pol, wyciagnij pestke, wydraz troszke wieksze wglebienie, uloz stabilnie na blaszce, wbij jajko do awakodo, dopraw, sola i pieprzem, posyp ulubionym serem (idealnie pasuje feta) i zapiecz do momentu sciecia jajka:) smacznego

  36. Polecam awokado na kanapce (najlepiej pieczywo chrupkie, SONKO z błonnikiem jest całkiem fajne) z serem feta i pieprzem ziołowym. Awokado samo w sonie jest dość nijakie ale w takim zestawieniu na prawdę warto spróbować 🙂

  37. Awokado+sos chili słodko – kwaśny + trochę soku z cytryny + czosnek + sól i pieprz – blendujemy i mamy najlepszą ever pastę na świecie, ja ja traktuję zamiast masła 🙂

  38. A ja wlasnie dzis pokochalam avocado! A tez nie bylam nigdy fanka tego z lekka maslowatego, mdlego owocu. Wyszperalam w necie fajne przepisy na roznorakie koktajle owocowe i dzis przyrzadzilam jeden z nich, taki fajowy, zielony i sycacy. W sklad koktajlu wchodza: 1 avocado, 1 owoc kiwi, kawalek swiezego ogorka pokrojonego w kostke, solidna garsc szpinaku, pol lyzeczki matchy, opcjonalnie lyzeczka ziaren chia, do tego odrobina cukru lub miodu i szklanka mleka. Wszystko razem miksujemy. Napoj pyszny, zdrowy, o aksamitnej konsystencji avocado. Mysle, ze avocado nie jest solista i w pojedynke smakuje dosc nudnawo. Jego prawdziwe walory wydobywaja sie dopiero kiedy gra w zespole z innymi produktami. Avocado to gracz zespolowy. To troche jak z piosenkarzami….niektorzy zdecydowanie lepiej brzmia z chorkiem w tle nizeli solo 😉 Smacznego i na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here