5 pomysłów na omlet śniadaniowy

24

Śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiele osób zjada je w pośpiechu. Wy tego nie róbcie:). Mam nadzieję, ze nigdy nie wychodzicie z domu bez zjedzenia tego posiłku. Jeżeli jesteście ciekawe jak urozmaicić swoje śniadanie, zapraszam Was do przeczytania tych wpisów na blogu ===> Przepisy na śniadanie – klik. W dzisiejszym poście przygotowałam dla Was 5 pomysłów na omlet śniadaniowy. Będzie coś dla fanów słodkich smaków jak i również wytrawnych.:)

 1) Omlet ze szpinakiem

  • 2 jajka,
  • łyżeczka mąki,
  • garść liści szpinaku,
  • pół małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • masło,
  • 2 pomidory,
  • sól, pierz ( można dodać szczyptę proszku do pieczenia ),

Sposób wykonania:

Rozgrzej na patelni masło. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj garść świeżego, opłukanego szpinaku.  Wyciśnij na patelnię ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj ze sobą i duś przez chwilę. Żółtka jajek odziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami, mąką i ewentualnie szczyptą proszku do pieczenia. Wylej na patelnie przygotowane jajka. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj ze świeżym pomidorem.

2) Omlet z pieczarkami

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki,
  • 15 dag pieczarek
  • pieprz, pieprz
  • pół małej cebuli,

Sposób wykonania:

Obierz i pokrój pieczarki na cienkie plasterki, Posiekaj drobno cebulę. Dodaj warzywa na rozgrzaną patelnię, odparuj wodę i zostaw do przyrumienienia. Ubij białka Dodaj je do żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką i przyprawami. Z patelni odłóż trochę pieczarek ( przydadzą się do posypania omleta ). Wylej jajka na pozostałą resztę pieczarek. Podsmaż z obu stron patelni do uzyskania złotego koloru.

3) Omlet  z groszkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • łyżeczka masła,
  • sól i pieprz,
  •  szklanka groszku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Ugotuj groszek w posolonej wodzie ( możesz również użyć groszku z puszki. Rozpuść na patelni masło i dodaj do niego groszek. Ubij białka. Dodaj do przyprawionych żółtek i delikatnie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na patelnię i smaż z obu stron do zarumienia się. Posyp świeżo posiekaną pietruszką.

4) Omlet kakaowy z wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 2 jajka,
  • cynamon,
  • kakao,
  • wiórki kokosowe,
  • banan,

Sposób przygotowania:

Zmiksuj jajka z bananem. Dodaj cynamon, wiórki kokosowe i kakao. Wszystko zmieszaj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do zarumieniania się. Na omleta ułóż plasterki banana.

5) Omlet z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka otrębów,
  • odrobina cynamonu, miód,
  • sezonowe owoce,

Sposób przygotowania:

Ubij białka. Wymieszaj z żółtkami, płatkami owsianymi, otrębami, cynamonem, miodem. Smaż z obu stron do zarumienia. Podawaj ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Uwielbiam omlety! Na śniadanie najczęściej owsiankę zamiennie z omletem. Tak naprawdę z jednym i drugim można eksperymentować. I właśnie za o kocham te dwie potrawy. Jeżeli szukacie pomysłów na owsiankę, odsyłam Was do starszego postu===>Owsianka na 6 sposobów – klik  . Który przepis na omlet spodobał Wam się najbardziej? Byłoby miło, gdybyście podzielili się przepisami na swój ulubiony omlet. Z chęcią wypróbuję coś nowego:).

Pozdrawiam,

Dominika

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDietetyczne przekąski na Sylwestra
Następny artykułMakeup Revolution Essential Mattes
Dominika
Młoda mama Lenki, zakręcona studentka, zakochana w sporcie i zdrowym odżywianiu. W wolnych chwilach zajmuję się blogowaniem. Zamierzam motywować Was do aktywnego trybu życia i udowodnić Wam, że można wszystko!!! Wystarczy tylko naprawdę tego chcieć.

24 KOMENTARZE

  1. Polecam omlet z płatków owsianych! Ja zamiast miodu i owoców to smaruję go jogurtem naturalnym lub greckim i dodaje do tego pokrojonego banana + truskawki latem.

    • Oj tak! Również polecam! 🙂 Jest przepyszny! Mi najbardziej smakuje z jogurtem naturalnym i jagodami <3 Czekam na lato! 🙂

  2. Mi najbardziej do gustu przypadł przepis na omlet z pieczarkami i płatkami owsianymi, chociaż ten ze szpinakiem też jest zachęcający. Na pewno je kiedyś wypróbuję 🙂

  3. jakoś nie potrafię się przekonać do omletów… Nigdy mi nie wychodziły, a te co jadłam były najczęściej ciężkie i tłuste…

    • Kasiu jestem przekonana, ze jak wypróbujesz jednego z nich, zmienisz swoje zdanie. Dobrze zrobiony omlet jest PRZEPYSZNY 🙂 No i oczywiście odpowiednio dobrane dodatki robią swoje. Mi nie smakuje taki zwykły omlet z samych jaje, bez niczego 🙂

  4. Fajne pomysły, ale dla mnie tylko na kolację po treningu. Nie jem śniadania i jak dowodzą badania, to nie jest złe. Dobre rozwiązanie to też białka i tłuszcze. Lepiej unikać węgli z rana. Wiadomo, każdemu pasuje coś innego.

  5. Coś mi się wydaje, że skuszę się na jedną z Twoich propozycji 🙂 Zapowiadają się naprawdę smakowicie 🙂

  6. Ja za to lubię troche inaczej:
    – 3 jajka,
    – 100g płatków owsianych,
    – 100g odżywki na masę,
    – trochę cynamonu,
    – ćwierć papryki czerwonej
    🙂

  7. U mnie przeważa 5 opcja tylko z róznymi dodatkami- dodaję wiórków kokosowych/ migdałów/ orzechów włoskich/ banana/ odżywki białkowej/ sezamu/ siemienia lnianego i wiele innych i różnych dodatków. Ale przyznaję- dodaję sporo płatków i jest on trochę suchy. Czas na propozycje bardziej omletowe i mniej kaloryczne! Dzięki za inspirację!

  8. Mój ulubiony omlet –> podsmażam jednego pomidora pokrojonego w kostkę (wcześniej sparzonego i obranego) razem z cebulką i ziołami, np. bazylią i tymiankiem (doprawiam też solą i pieprzem); na oddzielnej patelni smażę omleta (dwa jajka ubite razem z odrobiną soli i pieprzu), przy czym smażę tylko z jednej strony a na wierzch wykładam usmażonego wcześniej pomidora z cebulką i ziołami; smażę tak długo aż wierzch odpowiednio się zetnie; przed zdjęciem omleta z patelni kładę na wierzch rukolę i zsuwam omleta na talerz składając go na pół. PYYYYYCHAAAA! 😉

  9. ja dzisiaj zjadlam omleta marchwkowego podanego z jogurtem naturalnym, rozgniecionym bananem, suszona zurawina, orzechami ziemnymi i polewa czekladowa (gorzkie kakao+odrobina mleka)- niebo w gebie, dawno nie jadalm czegos tak pysznego 😀

  10. Ja od wczoraj zaczęłam dietę 2050 kcal…obejmuje ona między innymi sniadanie w formie omleta, składające się z 4 jajek i płatków owsianych. Jestem dosyć szczupła, niegdy nie jadałm regularnie, ani zdrowo. Boje się, że baaardzo przytyję. Co prawda ćwiczę na siłowni 4 razy w tyg, i czasami w domu ale czy to wystarczy? I wogole czy taka ilośc jajek w tygodniu mi nie zaszkodzi?
    A tak wogóle to super strona:)

    pozdrawiam

  11. A ja zajadam sie omletem Ewy Chodakowskiej
    • 1 całe jajko
    • 2 białka
    • 1 garść świeżego szpinaku
    • 1 plaster sera feta (40g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
    • 5 pomidorków koktajlowych
    • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (80g)

    Szpinak i pomidorki umyć i osuszyć. Ser feta pokruszyć. Jajko i białka wbić do miski, ubić trzepaczką kuchenną na jednolitą masę, dodać sól oraz świeżo mielony pieprz. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wlać roztrzepane jajka. Smażyć omlet na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy omlet się zetnie, przełożyć na talerz, ułożyć na nim plastry sera i posypać młodymi listkami szpinaku. Omlet złożyć na pół i przełożyć z powrotem na patelnię, przykryć pokrywką i dosmażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż ser zacznie się topić.

  12. Ostatnio w Bema Cafe ze Wrocławiu jadłam przepyszny omlet z mozarellą i łososiem 🙂 był to klasyczny omlet złożony na pół i w środku wypełniony mozarellą i kawałkami łososia – mistrzostwo 🙂

  13. Kochana. Ależ mi dzisiaj zrobiła niespodziankę….. "Katuje sie " owsianka, płatkami z owocami juz któryś miesiąc. Teraz ma super alternatywę : płatki owsiane w oplecie….maluszek banan i inne owoce. Jajka na słodko — nie spodziewałabym sie. Jesteś kochana. Uratowałeś moje poranki moja Bohaterko 🙂

  14. Mój omlet – 3 łyżki płatków (owsiane, jaglane, ryżowe) zalewam wrzątkiem na chwile by napęczniały do tego dodaje słodzik, pół kostki białego sera i 2 jajka. Smażę na patelni pod przykryciem ok 15 min na małym ogniu aż góra sie zetnie posypuje cynamonem i wcinam. Czasem dodaje jagody goi, żurawinę, przeczy – co kto lubi. Polecam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here